Korku; dışarıdan gelen tehlikelere karşı verdiğimiz duygusal tepkilere denir. Fobi; ise bu korkuların kişinin hayatını olumsuz şekilde etkilemesi olarak adlandırılır. Adını Yunan korku tanrısı Phobos’tan almış fobi, hissettiğimiz bu korkuların bir çeşidi olarak görülmektedir. 

Psikolojik olarak kaygı ve anksiyete bozukluğu şeklinde de tanımlanırken, açıklanamayan bir panik duygusu içinde huzursuz hissetme durumlarıyla karakterize edilmekle birlikte kişinin korkularına göre de belirginlik düzeyi değişkenlik gösterebilir.

Fobiler, çok az tehlike arz eden durumlar olabilmelerine rağmen kişilerin hayatında büyük bir korku ve paniğe neden olmanın yanı sıra sürekli endişeli bir ruh hali içinde olunmasına sebebiyet verir. Teşhis edilebilir zihinsel bozukluklar olarak da kabul gören fobi, bazen kişinin panik atak yaşamasına kadar giden bir süreci tetikleyebilir.

Sosyal Anksiyete testi nedir?

Anahtar Kelimeler: Korku, Endişe, Sosyal İzolasyon, Sosyal Anksiyete Testi.

Neden Biz?

Danışan, toplum ve eğitim odaklı çalışmalar yürüten multidisipliner bir merkez olan Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi Uzman Klinik Psikolog/Psikoterapist Fundem Ece tarafından kuruldu.

Danışmanlık ve psikoloji faaliyetlerimizle toplumun çekirdeğini oluşturan çocuk, genç ve yetişkin bireylere, çift ve ailelere destek sunuyoruz.

Randevu talepleriniz için bizimle WhatsApp butonları üzerinden veya doğrudan iletişime geçebilirsiniz.

👇

Nişantaşı Şubemiz

Pendik Şubemiz

Kadıköy Şubemiz

Fobiler Neden Meydana Gelir?

Fobinin en yaygın nedenleri arasında genetik ve çevresel faktörler yer alır. Yakın akrabalarında anksiyete bozukluğu olan çocuklar da fobi geliştirme konusunda risk altındadır. 

Bireyin geçmişi, yaşadığı sağlık sorunları, yaşam tarzı ve yaşama şekline bağlı olarak farklı fobi çeşitleri örneklendirilebilir.

Bazı fobi çeşitlerini detaylı inceleyecek olursak;

  • Spesifik Fobi: Belirli bir nesne, durum veya aktiviteye karşı aşırı korku veya kaygı hissetme durumudur. Bireyler deneyimledikleri olaylara bağlı olarak örneğin; yükseklik korkusu, uçak korkusu, yılan korkusu gibi fobiler geliştirebilirler.
  • Agorafobi: Belirli yerlerde veya durumlarda (genellikle kalabalık veya kapalı alanlarda) aşırı korku veya kaygı hissetme durumudur. Bu tür fobi, evden çıkma, toplu taşıma araçlarına binme veya kalabalık bir alanda bulunma korkusu gibi durumları içerebilir.
  • Sosyal Fobi: Son olarak sosyal fobi, sosyal durumlarda veya performans gösterirken aşırı korku veya kaygı hissetme durumudur. Örnekler arasında topluluk önünde konuşma yapma korkusu, başkalarıyla konuşma veya tanışma korkusu hatta kalabalık bir ortamda bulunma korkusu olacak şekilde ifade edilir.

Sosyal Anksiyet (Sosyal Fobi ) Nedir?

Sosyal anksiyete: sosyal durumlarda veya etkileşimlerde aşırı stres, korku, endişe ve rahatsızlık hisleriyle karakterize edilen bir kaygı bozukluğu olarak adlandırılır. 

Sosyal anksiyetenin en temel özelliği yargılanmak, reddedilmek ya da aşağılanmaktan korkmaktır.  

Kişide bu anlarda sosyal anksiyetenin bir nedeni olarak bazı belirtiler meydana gelir. Bu belirtilere aşırı terleme, kızarma ve göz temasından kaçınma gibi örnekler verilebilir.

Sosyal anksiyeteden kurtulmak mümkündür. Anksiyete yaşayan bireylerin psikolojik destek, konuşma terapisi gibi çözüm yollarına başvurmalarında fayda vardır.

Sosyal Anksiyetenin Fiziksel ve Psikolojik Belirtileri Nelerdir?

Sosyal anksiyeteye sahip olan kişiler birileriyle tanışmak, konuşmak, flört etme ya da topluluk önünde bulunmak gibi insanlarla etkileşime girilen durumlardan korkar ve kaçınırlar. Kişinin bu gibi durumları yaşaması günlük hayatını aksatacak düzeyde rahatsız edici hale geldiği görülür.

Birey, anksiyete yaşayacağı ortamlardan kendini izole edemediğinde meydana gelen bazı psikolojik ve fiziksel belirtiler bulunmaktadır.

Psikolojik belirtiler için; sosyal anksiyete bozukluğu olan kişilerin psikolojik belirtileri genellikle sosyal etkileşimlerle ilgili endişe, korku ve rahatsızlık şeklinde ortaya çıktığı söylenebilir. Bu belirtiler, sosyal durumlarda veya etkileşimlerde bulunmaktan kaçınma, kendini değersiz hissetme ve sosyal durumlarda olumsuz olarak değerlendirilme korkusu gibi şekillerde görülebilir. 

sosyal anksiyetesi olan kişi

Sıklıkla görülen bazı psikolojik belirtilere daha detaylı bakacak olursak;

  • Düşük Özgüven ve Özsaygı: Sosyal anksiyete yaşayan kişiler genellikle düşük özgüven ve özsaygıya sahiptirler. Kendilerini diğerleriyle karşılaştırarak sürekli olarak kendilerini değersiz veya yetersiz hissedebilirler.
  • Sürekli Değerlendirme ve Kendini Gözetme: Sosyal anksiyete bozukluğu olan kişiler, sürekli olarak diğer insanlar tarafından nasıl görüldüklerini ve değerlendirildiklerini düşünürler. 
  • Sürekli Onay Arayışı: Bireylerde, sürekli olarak başkalarından onay ve sevgi arama ihtiyacı yaşandığı görülür. Partnerlerinin sevgi ve ilgisini sürekli olarak doğrulamak ve güvence almak için çaba harcarlar.
  • Sosyal İzolasyon ve Yalnızlık: Yaşadıkları endişe ve rahatsızlık gibi duygulardan dolayı kendilerini bulundukları ortamlardan izole eden sosyal anksiyeteli bireyler, uzun vadede kendilerini daha yıpratıcı çıkmazı olmayan bir yola sokarlar.

Şimdi bazı fiziksel belirtileri ele alalım;

  • Kalp çarpıntısı
  • Titreme
  • Baş dönmesi
  • Yüzde kızarma, ateş basması vb. Durumları
  • Konuşma anında oluşan kekeleme ya da sesin titremesi
  • Mide bulantısı
  • Ağız kuruluğu

Sosyal Anksiyete (Sosyal Fobi) Nasıl Geçer?

“Korkularınızın sizi yönetmesine izin vermeyin, onları kucaklayın ve ilerleyin.”

Sosyal durumlarda ortaya çıkan sosyal anksiyete, bireyler tarafından kaçınmak ve izole olmak gibi davranışlar ile önlenmeye çalışılır, ama bu gibi yöntemlerin bireyi kısa süreli rahatlatmak dışında fobiyi yenmek üzerine bir işlevi olmadığı söylenebilir.

Sosyal anksiyete bazı durumlarda kendiliğinden kaybolurken bazı durumlarda destek gerektirebilir.

Bireyin kendi için neler yapabilir, bunları birkaç adımda inceleyelim.

Örneğin;

  • Toplum önünde konuşma pratikleri yapmak. Bu pratikler, toplum önünde yapılmadan önce bireyin yalnız başına çalışması ile gerçekleştirilirse kolaylık sağlayacaktır.
  • Kendinizi hoş olmaya içsel hislerden yavaş yavaş uzaklaştırmaya çalışabilirsiniz.
  • Kaygı yaratan durumlar ile yüzleşmeye başlayabilirsiniz, ilk olarak düşünmeye başlamanız bile bir adımdır ve oldukça önemlidir.
  • Terapi desteği almayı düşünebilirsiniz.

Sosyal Anksiyete Testi Nedir?

Sosyal anksiyete testi, bir kişinin sosyal anksiyete belirtilerini değerlendirmek için kullanılan bir araçtır. Bu testler genellikle belirli soruları yanıtlamak suretiyle kişinin sosyal anksiyete düzeyini belirlemeyi amaçlar. 

Sosyal anksiyete testleri, kişinin duygusal ve davranışsal tepkilerini, sosyal durumlar ve etkileşimlerle ilgili düşüncelerini ve fiziksel belirtilerini değerlendirebilir.

Sosyal anksiyete testleri, genellikle çeşitli açık uçlu veya çoktan seçmeli sorulardan oluşur. Bu sorular genellikle sosyal durumlar veya etkileşimlerle ilgili deneyimleri, duyguları ve tepkileri değerlendirir. Test sonuçları, kişinin sosyal anksiyete düzeyini belirlemek için kullanılır ve bu düzey hafif, orta veya şiddetli olabilir.

Bir sosyal anksiyete testi, bireyin terapisti tarafından yönlendirilebilir veya testi birey kendi başına da yapılabilir. İnternet üzerinde birçok ücretsiz sosyal anksiyete testi bulunmaktadır ve bu testler genellikle kişinin sosyal anksiyete düzeyini değerlendirmede yardımcı olabilir.

Sosyal anksiyete testlerinin sonuçları, kişinin sosyal anksiyete düzeyini anlamak ve gerekli destek ve tedaviyi alması için bir başlangıç noktası sağlayabilir. Ancak, sosyal anksiyete testleri yalnızca bir klinik değerlendirmenin bir parçasıdır ve kesin bir tanı koymak için tek başına yeterli değildir.

Nişantaşı Şubemiz

Pendik Şubemiz

Kadıköy Şubemiz

Yazar: İlayda İNAN

Sorumluluk Reddi: Söz konusu bu tür bilgiler Site’de yalnızca bilgilendirme amacıyla yayınlanmaktadır ve doktorunuz ya da eczacınızın tavsiyelerinin yerini almaz. Bu bilgiler hiçbir koşulda bir hastalığın veya fiziksel problemin tıbbi tanısını koymak için kullanılmamaktadır site üzerinden durumunuzla ilgili endişelerinizi ve sorularınızı sorabilirsiniz. Bununla birlikte her durumda doktorunuza ya da eczacınıza başvurmanız gerekir.