DDM Sıkça Sorulan Sorular
Psikoloji, çok merak edilen ama yeterince anlaşılmamış bir alan olmaya devam ediyor…
Bir bireyin, sadece psikolojik destek almaya hazırsa, bu adımı atması ve terapi süreciyle ilgili sağlıklı bilgilere ulaşması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yüzden ziyaretçilerimizin sorularına kısa yanıtlar için bir sayfa oluşturduk.
Psikologlar, psikoloji bölümü mezunudur. Psikiyatristler ise psikiyatri ihtisası yapmış doktorladır. Psikologların terapi yaklaşımı daha çok psikoterapidir, psikiyatristlerin ise psiko-farmaterapi (ilaç tedavisi)’dir.
Psikolojik Danışma en yakın arkadaşınızla sorunlarımı konuşmaktan farklıdır. Psikolojik Danışmanlık size bir arkadaşla konuşmaktan daha fazlasını sunabilir; danışmanınızla paylaştığınız zaman tamamen size aittir ve sizin için önemli olan konuyu konuşmak içindir. Bütün konuşma size adanmıştır. Ve bu bir gizlilik kuralı içinde yapılır. Arkadaşlarınızın ve ailenizin yorumları ve önerileri yanlı ve önyargılı olabilir oysa danışmanlar tarafsızdırlar ve konuya eleştirel yaklaşmazlar, sadece sizi ve içinde bulunduğunuz durumu en iyi şekilde anlamaya çalışırlar. Ayrıca, bir önemli fark daha vardır; danışmanınızı bir sonraki gün derste yanınızda otururken görmeyeceğinizden emin olabilirsiniz!
Psikoterapi, bireyin hayat kalitesini düşüren ve birçok kaynaktan beslenebilen sorunların, alanda bilimsel çalışmalarla kabul görmüş bir psikoterapi yöntemi kullanan bir uzman psikolog eşliğinde irdelenmesi ve çözüme kavuşturulması sürecidir. Konuşma yoluyla bir diğerine yardım etmek aslında günlük hayatta insanların sıklıkla uyguladığı bir aktivitedir. Bu eylemi, psikoterapide farklı ve özel kılan hususlar ise şu şekilde sıralanabilir:
1. Danışan-terapist arasındaki ilişki gizlilik, mahremiyet ve güvene dayanır.
2. Danışan kendine veya başkalarına zarar vermediği sürece bu gizlilik ortadan kaldırılamaz.
3. Problemi irdeleme, açıklama ve çözüm yolları psikolojik temellere dayanır.
4. Belirli bir soruna odaklanılmasının yanında kişi bir bütün olarak ele alınır.
Bir bireyin psikolojik danışma ve terapi hizmeti alması için ruh sağlığında bozulmalar olması gerekmez. Zinde kalmak için spor yapmak gibi, ruhsal süreçlerini daha iyi anlamak için de destek alınabilir. Kendinizi, yakın çevrenizde olup bitenleri ve diğer insanlarla ilişkilerinizi daha iyi anlamlandırmak için bile destek alabilirsiniz.
Burada geniş bir yelpaze söz konusudur. Bize başvuran danışanlardan hareketle şu örnekleri verebiliriz.
Günlük hayatınızı ve eğitim sürecinizi engelleyen tüm sorunlar
Depresyonle bağlantılı olabilen yalnızlık
Sosyal fobi gibi tanımları olan utangaçlık
Özgüven ve girişkenlik konusundaki zorluklar
Stres ve kaygıyla baş etme zorlukları
Öğrencilerin sınav veya kariyerleriyle ilgili endişeleri
Mesleki alanda gelişiminizi tıkayan konular
Kronik hale gelen karar verme güçlükleri
Uyum zorluğu
Yaşamımın gidişatına ilişkin süreklilik arz eden endişeler
Travmatik deneyimler
Zamanı yönetimine dair süreklilik arz eden sorunlar
Etkili iletişim kurma ve duygularınızı rahat ifade etme güçlüğü
Partneriniz veya eşinizle yaşadığınız kronik sorunlar
Ebevyn olarak çocuklarınızla yaşadığınız iletişim güçlükleri
Ve diğer sorunlar
Bir psikolog yakınen tandıkları kişiler dahil olmak üzere hayatlarına temas ettikleri kişilere destek sunamaz.
Mahremiyet ilkesini kutsal sayan psikoloğunuz kendinize veya diğerlerine zarar vereceğinizi belirtmediğiniz sürece konuştuğunuz hiçbir şeyi üçüncü taraflarla paylaşmaz.
Sorumluluk Reddi: Söz konusu bu tür bilgiler Site’de yalnızca bilgilendirme amacıyla yayınlanmaktadır ve doktorunuz ya da eczacınızın tavsiyelerinin yerini almaz. Bu bilgiler hiçbir koşulda bir hastalığın veya fiziksel problemin tıbbi tanısını koymak için kullanılmamaktadır site üzerinden durumunuzla ilgili endişelerinizi ve sorularınızı sorabilirsiniz. Bununla birlikte her durumda doktorunuza ya da eczacınıza başvurmanız gerekir.