Yetişkin Psikoloğu

Yetişkin psikoloğu; kişilik örüntülerinizi, yaşadığınız travmatik olayların yansımasını, üstesinden gelmekte zorlandığınız durumları veya geleceğe yönelik kaygılarınızı terapi sırasında analiz ederek danışmanlık sunan meslek uzmanıdır.

Hayatın hızlı aktığı büyükşehirlerde yetişkinler birçok rollere sahiptir.

Yetişkin bireye aile içinde baba veya anne, iş yerinde çalışan, sosyal çevrede arkadaş gibi birçok rol yüklenir. Yetişkinler bazen bu rollerin getirdiği sorumluluklarla kendilerini çıkmaza girmiş gibi hissedebilir. Sorumluluklarıyla başa çıkmak bir yana, sosyal hayatında veya aile ortamında iletişim kurmak bir zulüm gibi hissettirebilir.

Sadece sorunlar olduğunda değil kendinizi dışardan gözlemek istediğinizde de ulaşabileceğiniz yetişkin psikoloğu, tüm sorunları tahlil edip sistemli şekilde açıklamanıza yardımcı olmak ve hayatınızı daha sağlıklı bir düzene kavuşturmak için çalışır.

Neden Biz?

Danışan, toplum ve eğitim odaklı çalışmalar yürüten multidisipliner bir merkez olan Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi Uzman Klinik Psikolog/Psikoterapist Fundem Ece tarafından kuruldu.

Danışmanlık ve psikoloji faaliyetlerimizle toplumun çekirdeğini oluşturan çocuk, genç ve yetişkin bireylere, çift ve ailelere destek sunuyoruz.

Randevu talepleriniz için bizimle WhatsApp butonları üzerinden veya doğrudan iletişime geçebilirsiniz.

👇

Nişantaşı Şubemiz

Pendik Şubemiz

Kadıköy Şubemiz

Yetişkinlerde Psikolojik Desteğin Önemi

Günlük hayatta bazen davranışlarınız veya duygu durumunuzda ortaya çıkan psikolojik kökenli sorunları adlandırmayabilirsiniz. Hatta bu sorunları uzun süre boyunca deneyimliyorsanız, kendinizle özdeşleştirmiş olmanız ve sıradan bulmanız kuvvetle muhtemeldir.

Ne var ki bu bozukluklar, zincirleme fiziksel ve mental problemlere yol açabilir.

Sorunlar hakkında düşünürken aslında bunların kökenine değil, alt başlıklarına veya yüzeysel yansımalarına odaklanıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu nedenle dışarıdan bir analiz çok mühimdir.

Alanında uzman bir yetişkin psikoloğu bu gibi düşünsel ve ruhsal sorunlarda size eşlik ederken kendinize haksızlık ettiğiniz noktalarda özsaygı vurgusu yapıp görmezden geldiğiniz noktaları daha net vurgular.

Bir yetişkin olarak kendi başınıza veya çevrenizde bulunan bireylerle çözemediğiniz sorunları, analiz için tüm önyargılardan uzak dinleyen bir psikoloğunuzla paylaşmanız önemlidir.

Bir yetişkin psikoloğu, sizi çözüm yoluna taşıyacak terapi yöntemlerine başvurur. Ayrıca psikologlar, bu analiz sürecinde arkadaşlarınız veya ailenizle yaptığınız değerlendirmelerden farklı olarak bilimsel terapi yöntemleri uygular.

Yetişkin Psikoloğu Hangi Durumlarda Destek Sunabilir?

Uzman psikologlar, DSM-5 rehberliğinde* psikolojik rahatsızlıklara genel bir tanı koyarlar. DSM-5, psikologların rehber bir kitabı olarak her kategoriye özgün tanı kriterleriyle rahatsızlıklara doğru bir bakış açısı kazandırır.**

Psikolojik terimlere ve uygun tanılara çok aşina olmayabilirsiniz.

Bununla beraber hangi koşullarda yetişkin psikologlarına danışılması gerektiğini bilemeyebilirsiniz.

Bu yüzden aşağıda uygun kategori ve tanımları verilen bozuklukları inceleyebilirsiniz. Ne kadar terimlere tanık olmasanız da, bu rahatsızlıkların kişiyi nasıl bir konuma getirdiğine kendi hayatınızda deneyimlemiş olabilirsiniz.

Verilecek bozukluklar arasında kendinize yakın gelenleri buluyorsanız, bu durumlarda bir yetişkin psikoloğundan psikolojik destek almayı düşünebilirsiniz.

Obsesif Kompulsif Bozukluklar

Tekrarlayıcı ve rahatsız edici düşünceler ve davranışlar içerisindeyseniz, belirli nesneleri ciddi anlamda biriktiriyorsanız, kaygı halinde kendinizi rahatlatmak için deri ya da saç yolma gibi alışkanlıklarınız varsa yetişkin psikoloğu ile bir ön görüşme oluşturmanız gerekebilir

Kaygı ve Anksiyete Bozuklukları

Bir sunum esnasında, sınava girerken ya da önemli bir karar verirken kaygılanmanız doğal bir durumdur. Fakat kaygı seviyesine ve sıklığına bağlı olarak kontrol edilemeyen bir noktaya ulaştığında sağlıksız olabilir. Bu ölçeği bir uzmandan yardım alarak öğrenebilirsiniz.

Aynı zamanda alan, nesne ve durum korkuları da fobi olarak adlandırılır ve terapilerle çözüme ulaştırılır.

Duygudurum Bozuklukları

Bipolar ve majör depresif gibi tanıları içerir ve mevsim geçişi veya kaygı cinsine de bağlı olarak farklılık gösterebilir. Normalden daha fazla mutlu ve depresif süreçler yaşıyorsanız psikologlardan yardım alabilirsiniz.

Beslenme ve Yeme Bozuklukları

Beslenme bozuklukları, bireyin normalden çok daha ciddi boyutta kendini aç bırakması ve zayıf olması ya da tıkınırcasına yemesi ve bunun sonucunda kilo alımını engellemek için kendini kusturması olabilir. Bu davranışlar duygudurum veya psikotik bozukluklar sürecinde de ortaya çıkabilir. Yemek düzeninizde bu gibi davranışlar size aşina geliyorsa psikoloğa danışabilirsiniz.

Uyku Bozuklukları

Uyku bozuklukları, çok az uyuyabilme ya da çok uyuma olarak değişiklik gösterebilir. Uykunuzda solunum yetersizliği veya günün herhangi bir anında aniden uyuyakalma gibi psikolojik kökenli rahatsızlıkları da kapsar. Uyku gün içinde aktifliğinizi etkileyen önemli bir konudur. Bu açıdan yetişkin psikologlarına danışmanız doğru olacaktır.

Cinsel Obsesif Bozukluk

Cinsel Obsesif Bozukluk Nedir? Genellikle erken yetişkinlik dönemlerinde, cinsel hayatınız başladığından beri görülebileceği gibi daha sonrasında da ortaya çıkabilir. Bununla beraber partnere bağlı veya sadece mastürbasyon sürecinde de bu bozukluklara rastlayabilirsiniz. Bu bozukluklara cinsel isteğin düşük olması, sertleşme bozukluğu, erken veya geç boşalma, uyarılma sorunu ve orgazm bozukluğunu kapsar. Bu süreçlerin bir rahatsızlık olarak adlandırılması için semptomların görülme sıklığı ve bunun kendisini ne derecede etkilediği önemlidir. Bu faktörler yetişkin psikologları tarafından seanslar süresince tanımlanır.

Madde, vb. Bağımlılıklar

Madde kullanım bozuklukları; nikotin, kokain, alkol gibi her türde maddeyi içerir.

https://dunyadanismanlikmerkezi.com/alkol-bagimliligi/

Bu süreç, sık sık madde kullanımı ya da maddeyi bırakma sürecinde oluşabilecek rahatsızlıkları içerir.

Bunun yanı sıra kumar bağımlılığı da kişinin sosyal, aile ve iş yaşamını etkileyen bir bozukluktur.

Bu sürecin içerisinde bireyler alışkanlıklarını bırakmaya çalışsalar dahi madde kullanımı sonucu kontrol mekanizmaların düşük olduğundan başarısız olabilirler.

Bu açıdan süreç, mutlaka yetişkin psikologlarının önderliğinde olmalıdır.

Yetişkin Psikoloğu Terapi Yöntemleri

Her birey kendine özgü karakteristik özelliklere sahiptir.

Uzman psikologlar; bireylerin sorunlarına ve özelliklerine göre çeşitli terapileri seçer ve bunları uygularlar. Bu terapiler Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapi, Psikanaliz, Bütüncül Psikoterapi gibi isimler taşır.

Psikoloğunuz ve uyguladığı terapi yöntemiyle uyumun oluşması durumunda sistemli görüşmelerin sonunda faydası da hissedilecektir. Çağdaş terapi yöntemlerinin uzman ve danışan işbirliğine daha çok önem verdiği söylenebilir. Terapi süreci içerisinde zaman zaman terapi saatleri dışında da uzmanınızın sizden ev ödevi gibi beklentileri olabilir. Bu uygulamalar, sorun çözümünün normal hayatta devam etmesini ve sürecin hızlanmasını amaçlar.

Yetişkinler İçin Psikolog Seçiminde Neden Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi?

Yetkin her bir uzmandan alacağınız online ya da yüz yüze psikolojik destek, hayata daha farklı bir perspektiften bakmanızı ve sorunlar karşısında daha güçlü ve kararlı hissetmenizi sağlar.

Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi’nde yetkin yetişkin psikoloğu kadromuz bireylerin aile, sosyal çevre veya iş hayatındaki sorunlarını yukarıdaki yöntemlerle analiz ediyor. Bu analiz sürecinde uzman-danışan iş birliğine dayalı seanslar sorunun asıl kökenine ulaşılmasını sağlıyor. Yararlanılan terapi ve seanslarla birlikte yetişkinler, kendilerini ve çevresindeki insanları daha iyi anlamlandırabiliyor ve iletişim kurabiliyor.

Alacağınız bireysel psikolojik danışmanlık günlük hayatta karşılaştığınız sorunların yanı sıra gelecekte karşınıza çıkacak sorunlar ve çözümleri hakkında farkındalık oluşturmanıza katkı sağlar.

Bir yetişkin olarak siz de yukarıda bahsedilen sorunları veya benzerlerini gözlemliyorsanız psikolog kadromuzu inceleyebilir veya ücretsiz bir ön görüşme ve psikolog randevusu için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

*Morrison, J. R. (2016). DSM-5’i Kolaylaştıran Klinisyenler İçin Tanı Rehberi, Nobel Akademik Yayıncılık.

**American Psychiatric Association (2015)

Sorumluluk Reddi: Söz konusu bu tür bilgiler Site’de yalnızca bilgilendirme amacıyla yayınlanmaktadır ve doktorunuz ya da eczacınızın tavsiyelerinin yerini almaz. Bu bilgiler hiçbir koşulda bir hastalığın veya fiziksel problemin tıbbi tanısını koymak için kullanılmamaktadır site üzerinden durumunuzla ilgili endişelerinizi ve sorularınızı sorabilirsiniz. Bununla birlikte her durumda doktorunuza ya da eczacınıza başvurmanız gerekir.