Çift Psikoloğu Kimdir?
Çift psikoloğu, bireylere ilişkileriyle ilgili destek sağlayıp ilişkilerinin sağlıklı temeller üzerinde gelişmesine yardımcı olan psikologdur.
Çift psikoloğuna başvurmak için evli olmak gerekmez; çift psikoloğu her türlü romantik ilişki için destek sunar.
Çift psikoloğuyla başlanan destek sürecinde çiftle gerçekleştirilen seanslar olabileceği gibi ihtiyaca göre çiftler bazı terapi seanslarında ayrı ayrı da kabul edilebilir.
Çift psikoloğu, profesyonel desteğiyle sorunların analizini, çözümüne destek olmayı ve ilişkide empatiyi artırmayı amaçlar. Tüm bu adımlar tamamlandığında çiftler birbirlerini daha iyi anlayıp daha mutlu bir ilişki sürdürebilirler.
Eğer siz de destek almak istiyorsanız yüz yüze veya whatsapp görüntülü konuşma üzerinden ücretsiz 15 dakikalık ön görüşme randevusu alabilirsiniz.
Neden Biz?
Danışan, toplum ve eğitim odaklı çalışmalar yürüten multidisipliner bir merkez olan Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi Uzman Klinik Psikolog/Psikoterapist Fundem Ece tarafından kuruldu.
Danışmanlık ve psikoloji faaliyetlerimizle toplumun çekirdeğini oluşturan çocuk, genç ve yetişkin bireylere, çift ve ailelere destek sunuyoruz.
Randevu talepleriniz için bizimle WhatsApp butonları üzerinden veya doğrudan iletişime geçebilirsiniz.
👇
Çift Psikoloğundan Destek Almanın Önemi
Çiftler, kimi zaman göze çarpan sorunlarla çift psikoloğuna başvurabilir ya da görünürde herhangi bir problem olmayabilir. Ancak sıklıkla ilişki içerisinde çiftlerin fark etmediği başka noktalarda da çatlaklar ortaya çıkmaktadır.
Bir başka deyişle fonksiyonel gibi görülen bazı işlevlerin altında bozulmalar bulunabilir. Bu gibi problemler, çift psikoloğunun bilimsel uzmanlığı sayesinde terapi sürecinde fark edilir ve süreç içerisinde çözümü hedeflenir.
Terapist; çifti ve ilişkiyi yargılamaz.
İlişkiye tarafsız, sistematik ve yetkin bir bakış açısı ekler. Böylelikle çift terapisi sürecinde çiftin iletişim becerileri güçlendirilir, çiftin sağlıklı tartışma yeteneği arttırılır. Bu yeteneklerle beraber ilişkide gelecekte oluşabilecek sorunlara karşı da direnç sağlanmış olunur.
Çift Psikoloğu Hangi Durumlarda Destek Sunabilir?
Çift psikoloğuna başvurmak için her zaman somut bir problemin bulunması zorunlu değildir.
Çift psikoloğundan ilişki içerisindeki iletişimi arttırmak ve sağlıklı bir temelde devam edildiğinden emin olmak için de yardım alınabilir.
Bunun yanı sıra psikologlar çiftlere, başka pek çok durumda da yardımcı olmaktadır. Bunları şu şekilde ayırabiliriz:
Güvensizlik veya Aldatma Durumu (bknz: aldatma psikolojisi)
İlişkide en temel unsurlardan biri, çiftlerin arasında kurulan güven ilişkisidir.
Bireyler çift psikoloğuna genellikle aralarındaki güven probleminden ötürü başvurabilmektedir.
İlişki geçmişinde aldatma öyküsü bulunabileceği gibi; iş, arkadaşlar, para gibi konularda yalan söyleme durumları da güven kaybına yol açabilir.
Birlikteliklerinde makul olan/olmayan bu güvensizlik durumundan ötürü sorun yaşayan çiftler, çözüm için çaba sarf ederken çift psikoloğu desteğine ihtiyaç duyabilirler.
Sık Sık Tartışma veya Hiç Tartışmama
Tartışma, belirli bir geçmişi olan her ilişkide kaçınılmaz ve insanidir. Rencide edici, yıkıcı ve manipüle edici olmadığı sürece de bireylerin birbirini daha iyi tanımasını ve iletişimlerini güçlendirmelerini sağlar. Ancak sıklığındaki artış, küçük meselelerden bile büyük tartışmaların ortaya çıkması, kimi zaman geçmiş problemlerin yeni tartışmalara eklenerek yeni sorunları alevlendirmesi, çiftler arasında kin tutulması geçinmeyle ilgili ciddi bir sorunun varlığını işaret eder. Bunun tam aksine, hiç tartışmayan ve tüm problemleri içine atarak ilişkiyi sürdüren çiftler de olabilir. Bu durum da uzun vadede sorunlara yol açabilir.
İletişim Sorunları ve Çift Psikoloğu
İletişim sorunları ilişkide kötü etkili iletişim kuramama, yanlış bir üslup seçmekten kaçınamama, kendini yeteri kadar ifade edememe gibi durumları kapsar ve bireylerde derdini anlatamadığı veya haksızlığa uğradığı hissi yaratabilir. Ayrıca bazı durumları partnerine anlatmak isteyen kişi, bundan çekinebilir ya da durumu nasıl anlatacağını bilemez. Bu gibi durumlar zaman içerisinde yabancılaşma duygusu oluşturabilir. İletişim sorunları, sağlıksız tartışmaların da temelinde yatar.
İlişkide Kapana Kısılmış Hissetme
Gündelik hayat içerisinde bazı örüntüler oluşur: her sabah aynı saatte uyanma, aynı saatte işe gitme/işten dönme veya her hafta sonu piknik yapma gibi tekrar eden durumlar. Ancak ilişki içerisinde oluşan bazı örüntüler çiftlere verimsiz veya sıkışmış hissettirebilir. Yıllar içerisinde bu hisler derinleşebilir. O yüzden çiftlerin paylaştıkları ortak hayatlarında gerçekten ne istediklerini samimi olarak sorabilmeleri gerekir. Bazen bunun yanıtı çift psikoloğu ile birlikte bulunabilir.
Bağlanma Sorunları
Bağlanma sorunları, aslında birbirine değer veren çiftlerin çekinme ve kaçınma duygusuyla ilişkilerine ket vurdukları durumlara işaret eder. İlişki içerisindeki bireylerin birbirine yakınlık kurmalarını ve ilişkilerini güçlü tutmayı sağlayan aralarındaki duygusal bağdır. İlk dönemlerinde dünyaya “toz pembe” gözlükle bakılan ilişkide zaman içerisinde gerçek dünyaya dönüş yaşanır ve partnerler, birbirlerine yabancılaşabilir. Sonucunda duygusal bağlanmada zorlanabilirler, bu yüzden ilişkiyi sürdürmek zorlaşabilir. Bağlanma sorunları, yine karşılıklı isteklerin net ifade edilmemesinden de kaynaklanabilir.
Cinsel Sorunlar
Cinsel sorunlar, ilişkideki sorunların kaynağı olabileceği gibi bu sorunların sonucunda da doğabilir. İlişkinin doğal ve önemli bir parçası olan cinsel ilişki, yine çiftlerin farklı beklentilerinden, fazla arzu veya arzu eksikliği gibi durumlardan ötürü ilişkiye zarar verebilir. Vajinismus, erken boşalma, cinsel isteksizlik gibi cinsel terapi normalde çok uyumlu olan bir çiftin bu konuda birbirine yıpratmasına neden olabilir. Çift psikoloğu bu konuda profesyonel bir yaklaşımla doğru yönlendirmeler yapabilir.
Bireyselleşme/Ayrışma
Bireyler, ilişki içerisinde olsa da kendi kimlikleri ile bir birey olmaya devam ederler. Bu sınırın çizilebilmesi ve ben/biz kimliklerinin oluşturulabilmesi önemlidir. Düzgün belirlenemeyen kimlik sınırları, ilişki içerisinde problemlere yol açabilir. Bir bireyin diğerine yaptığı katı zorunlulukmuş gibi hissedilmeye başlarken, yeteri kadar ilgi göremediği şikayetinde gecikmesi sorun çıkarmak olarak yorumlanabilir. Bu sınırların baştan belirlenmesi veya geç kalındıysa objektif bir gözle değerlendirilmesi ilişkiye büyük katkı sağlayabilir.
Kıskançlık İçin Çift Psikoluğu
Kıskançlık, birçok ilişkiyi etkileyen bir duygudur ve ilişkiyi işlevsel olmaktan çıkarttığı anda sorunları beraberinde getirir. Kıskanan bireyin rasyonel olmayan seviyedeki duygularının aslında amaçlanın tersi bir sonuç doğurduğu bireye gösterilmelidir. Kıskançlığın altında makul şüpheler, yetersizlik hissi, kültürel öğretiler ve diğer nedenler yatabilir. Bunların bir uzman tarafından irdelenmesi faydalı olacaktır.
İlişkilerde Bağımlılık
Çiftlerde, bir partnerin diğerine karşı fiziksel, duygusal ya da ekonomik olarak bağımlı olduğu durumlar gözlenebilir. Bu tarz bağımlılıklar manipülasyonları beraberinde getirebilir ve ilişki içerisinde sorunları doğurabilir.
Boşanma/Ayrılık Sürecinde Destek
Evliliğin getirdiği sorumluluklar gibi boşanma da bireye birtakım sorumluluklar yüklemektedir. Bu süreçte her iki partnerin de yoğun duygusal değişimler geçirmesi normaldir. Özellikle ortak çocuk bulunması gibi durumlarda boşanma süreci karmaşıklaşabilir ve zorlaşabilir.
Aile İçi Problemler
Aile kurumu bünyesinde farklı gelişim çağında ve farklı karakter özelliklere sahip bireyler bulunduğundan dolayı sıklıkla çatışmaların görülebilir.
Çocuklarla İlişkide Sorunlar
Çocuk yetiştirmek, zor bir süreç olmakla beraber çocukların ergenliğe girmeleriyle bu zorluklar artabilir. İletişim, sınır belirlenmesi gibi durumlarda bazı sorunlar doğabilir ve çiftler sorunların çözümünde zorlanabilirler.
Geçmişe Dair Halledilemeyen Meseleler
İlişki öncesinde bireyin üstesinden gelemediği durumlar bulunduğunda, bu problemler ilişkide de sorunlara yol açabilir.
Çift Psikoloğu ve Terapi Yöntemleri
Her ilişki biricik ve özgün olduğu için çift psikologları, öncelikle çiftin ihtiyaçlarını ve isteklerini belirler. Çift terapisinde yapısal aile terapisi, dinamik aile terapisi, bilişsel davranışçı aile terapisi, aile sistemleri terapisi gibi birbirinden farklı ekoller kullanılmaktadır. Terapist, birbirinden farklı bu ekoller arasından en uygun terapi yöntemini seçer ve bu ekol üzerinden terapiyi ilerletir. Terapi süreci, danışanların da oldukça aktif olduğu bir süreçtir. Süreç içerisinde psikolog, zaman zaman çifte ev ödevleri verebilir. Terapinin verimliliğindeki en önemli etken, çiftin atacağı adımlar olduğundan dolayı çiftin terapiye istekli olması ve sorumluluklarını yerine getirmesi gerekmektedir.
Çift Psikoloğu İçin Neden Dünya Danışmanlık Merkezi
Uluslararası araştırmalar; Çift terapisi ve etkilerini inceleyip terapinin çiftlerin ilişkilerinde daha mutlu hissetmelerinde yardımcı olduğu sonucuna ulaşmıştır.
Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren çift psikoloğu uzmanlarımız bu faydayı sağlamak için burada.
Uzman Klinik Psikolog Fundem Ece’nin önderliğinde kurulan merkezimizde, güçlü eğitim geçmişiyle ve alandaki tecrübeleriyle yetkinlik kazanan uzman psikologlar çift terapisi desteği veriyor.
Ücretsiz 15 dakikalık ön görüşmeyle birlikte terapiden beklentileriniz ve isteklerinizi öğreniyor ve size uygun terapi sürecine başlamanızı sağlıyoruz.
Kadıköy Psikolog ve Pendik Psikolog Merkezimiz’deki yüz yüze desteğe ek olarak online terapi hizmeti de sunuyoruz.
Ücretsiz ön görüşmeniz için randevu oluşturmak ve çift psikoloğu danışmanlığı almak isterseniz, bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sorumluluk Reddi: Söz konusu bu tür bilgiler Site’de yalnızca bilgilendirme amacıyla yayınlanmaktadır ve doktorunuz ya da eczacınızın tavsiyelerinin yerini almaz. Bu bilgiler hiçbir koşulda bir hastalığın veya fiziksel problemin tıbbi tanısını koymak için kullanılmamaktadır site üzerinden durumunuzla ilgili endişelerinizi ve sorularınızı sorabilirsiniz. Bununla birlikte her durumda doktorunuza ya da eczacınıza başvurmanız gerekir.