Terapi yöntemleri ve psikolojik terapi (psikoterapi) bireylerin duygusal ve davranışsal sorunlarının çözümünü, ruh sağlıklarının geliştirilmesi ve korunmasını amaçlayan tekniklerin genel adıdır.

Bu konuda gereken eğitimi almış bir klinik psikolog/psikiyatr ile “psikiyatrik hastalık/psikolojik temelli” sorunlarının çözümü için kendisine başvuran danışan, hasta, çift, aile ve gruplar arasında gerçekleşen “tedavi amaçlı işbirliği-iletişim” sürecidir.

Psikoterapide “belirli bir teori ya da paradigmaya dayanan, planlanmış bir tedavi yaklaşımı” vardır ve psikoterapist bu yaklaşımın eğitimini almış bir uzmandır. Bu özelliğiyle psikoterapi; diğer “danışmanlık, destek, koçluk, kişisel gelişim vb.” süreçlerden ayrılır.

Psikolojik Terapi(Psikoterapi) Ne Değildir?

  • Yakin çevreyle arkadaşlar, akrabalar vs sohbet etmek, danışanın neşelendirilmesi gibi iyimserlik dağıtan bir süreç değildir.
  • Psikolojik terapi, danışan yerine karar almaz. Danışanı kendi sağlıklı kararlarını alması için destekler.
  • Psikolojik terapi ilk birkaç seans genellikle bireyi tanımaya, problemi ve uygulanacak tedavi stratejilerini belirlemeye yöneliktir. Psikoterapiye gelen danışanların ilk görüşmede sorunlarından tamamen kurtulup yepyeni bir hayata başlayacaklarını düşünmeleri çoğu zaman hayal kırıklığı yaşamalarına ve terapiyi bırakmalarına neden olmaktadır. Tabiî ki psikoterapi yeni bir hayata başlamak için güzel bir fırsattır. Ancak bunun için biraz sabır gerekmektedir.
  • Psikolojik terapi sadece çocukluk anılarınızın veya geçmiş travmalarınızın anlattırıldığı bir süreç değildir. Çocukluk anılarının ve geçmiş travmaların üzerine odaklanan terapiler psikodinamik ve psikanalitik kökenli terapilerdir ve son derece akımlardır. Ancak bu dünyada bilinen onlarca farklı terapi yöntem ve tekniklerinden bir tanesidir. 
  • Psikolojik terapi sadece hasta insanlar gitmez. Her insan hayatı boyunca zorlu süreçlerle karşı karşıya kalır. Bu süreçlerin yaşandığı dönemlerde daha sağlıklı kararlar alabilmek, süreci en az hasarla atlatmak ve daha dengeli bir yaşam sürdürebilmek adına psikoterapi bireye büyük faydalar sağlar.
  • Psikolojik terapi bir mahkeme, psikoterapist de hakim değildir. Yani psikoterapi bir yargılanma, eleştirilme süreci değildir. Psikoterapistiniz sizi olduğunuz gibi önkoşulsuz kabul edecek, eleştirip yargılamadan terapötik işbirliği içine girecektir. Kendinize ya da başkalarına zarar verme durumunda psikoterapistin müdahale sorumluluğu vardır.
  • Psikoterapist ilaç yazmaz, psikiyatrist ilaç yazan ruh sağlığı uzmanıdır.

Psikoterapist kimdir?

Psikolojik terapist, psikolojik destek ihtiyacında olan kişilere profesyonel bir çerçeve dahilinde destek veren, aldıkları psikoterapi eğitimleriyle terapi konusunda uzmanlaşmış kişilere denir.

Psikoterapistler; bireylerle, gruplarla, çiftlerle ya da ailelerle onların ruhsal sıkıntılarına çözüm getirmeleri için işbirliği içinde çalışan, psikoterapiyi yönlendiren, yöneten, rehberlik eden , kısaca uygulayan kişilerdir. Kişi psikolog, psikolojik danışman ve hatta isterse psikiyatr olsun, psikoterapi uygulamak için temel (lisans) eğitimlerine ilaveten psikoterapi eğitimi almak zorundadır. Genellikle danışmanlık merkezlerinde, kliniklerde ya da hastanelerde çalışırlar.

Pendik sahilde ve Kadıköy Caddebostan’da yer alan Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi’lerimizde alanında yetkin uzman kadromuzla iletişime geçebilir ve psikolojik terapi alabilirsiniz.

Yaygın terapi yöntemleri şunlardır:

Davranışçı Terapi

Bilişsel Terapi

Şema Terapi

EMDR

Varoluşçu Terapi

Oyun Terapisi

Aile Terapisi

Sorumluluk Reddi: Söz konusu bu tür bilgiler Site’de yalnızca bilgilendirme amacıyla yayınlanmaktadır ve doktorunuz ya da eczacınızın tavsiyelerinin yerini almaz. Bu bilgiler hiçbir koşulda bir hastalığın veya fiziksel problemin tıbbi tanısını koymak için kullanılmamaktadır site üzerinden durumunuzla ilgili endişelerinizi ve sorularınızı sorabilirsiniz. Bununla birlikte her durumda doktorunuza ya da eczacınıza başvurmanız gerekir.