Flört şiddeti nedir? Hem kadınlar hem erkekler tarafından, bitmiş veya devam eden ilişkilerde sıklıkla uygulanan bir şiddet türüdür. Flört şiddeti kısıtlama, tehdit ve baskı içeren, partnerin özgür iradesini ve düşünce biçimini ciddi derecede baskılayan davranışlardan oluşur. Bu şiddet döngüsü ise kendi içinde sürekli olarak tekrar eden bir yapı olarak tanımlanır. İçinde bulunduğumuz toplumda gençlerin duygusal ve cinsel gelişimleri çoğunlukla göz ardı edilmekte ve “flört” gençler tarafından ciddiye alınmayan bir kavram olarak algılanmaktadır.

Eğer siz de flört şiddeti konusunda destek almak isterseniz yüz yüze veya whatsapp görüntülü konuşma üzerinden ücretsiz 15 dakikalık ön görüşme randevusu alabilirsiniz.

Neden Biz?

Danışan, toplum ve eğitim odaklı çalışmalar yürüten multidisipliner bir merkez olan Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi Uzman Klinik Psikolog/Psikoterapist Fundem Ece tarafından kuruldu.

Danışmanlık ve psikoloji faaliyetlerimizle toplumun çekirdeğini oluşturan çocuk, genç ve yetişkin bireylere, çift ve ailelere destek sunuyoruz.

Randevu talepleriniz için bizimle WhatsApp butonları üzerinden veya doğrudan iletişime geçebilirsiniz.

👇

Nişantaşı Şubemiz

Pendik Şubemiz

Kadıköy Şubemiz

Şiddet yetişkinlik dönemine ait bir problem olduğu sanılıyor fakat yapılan araştırmalar flört şiddetinin en sık uygulandığı dönemlerin 16-24 yaş aralığında gerçekleştiğini belirtmiştir (Mıhçıoğlu ve Akın, 2015).

Araştırmalar ışığında hem eğitimcilerin hem de ebeveynlerin, aslında ne derecede önemli bir yaş aralığını kapsadığını ve ciddi bir sorun olduğunu bilmesi, flört şiddeti riskini azaltmada büyük bir rol oynayacaktır. Bireylerin hayat akışını hem uzun hem kısa vadede etkiler.

Flört Şiddeti Nedir?

Flört şiddeti içerisinde birçok farklı şiddet türünü içermektedir. Genel olarak fiziksel, cinsel ve duygusal şiddet türleri temelini oluştursa da sosyal, dijital ve ısrarlı takip de bu geniş yelpazedeki şiddet türlerine eşlik etmektedir. Şiddet türlerinden ilki fiziksel şiddettir. Partnerin bedenine bilerek ve isteyerek zarar verilmesi durumudur. Kasıtlı olarak gerçekleştirilen bu davranışlar fiziksel herhangi bir eylemde bulunma, cisim fırlatma, bıçak veya silah kullanma, ısırma ve saç çekme şeklinde gözlemlenmektedir (Foshee, Bauman, Linder, Rice ve Wilcher 2007).

Bir diğer ve anlaşılması en zor olan şiddet biçimi duygusal (psikolojik) şiddettir. Duygusal şiddeti diğer şiddet türlerindeki gibi gözlemlemek ve analiz etmek kolay değildir. Bunun nedeni duygusal şiddetin somut veriler içermemesidir. Sonuç olarak kişi nasıl bir durum içinde olduğunu anlamakta güçlük çeker. Psikolojik şiddet kişinin partneri üzerinde korku ve endişe oluşturacak veya özsaygısını zedeleyecek şekilde konuşması ve davranmasıdır.

Örnek vermemiz gerekirse partnerine lakap takmak, bağırmak, hakarette bulunmak, tehdit etmek, giydiğine karışmak, ne yapması veya yapmaması gerektiğini söylemek, toplumun önünde küçük düşürmek veya yıkıcı eleştirilerde bulunmak, devam eden veya bitmiş ilişkilerde duygusal şiddete verebilecek örnekler arasındadır. Dikkat edilmesi gereken bir şiddet türü olan duygusal şiddet kişinin iyi olma halini etkilemektedir.

Flört Şiddeti Çeşitleri

Sıklıkla uygulanan şiddet türlerinden bir diğeri partnerini cinsel ilişkiye ve davranışlara zorlamaktır (Şenol ve Yıldız 2013). Cinsel şiddet, bu durumun içerisinde yer alan diğer temel sorunlardandır. Devam eden bir ilişkinin içinde bulunuyor olmak partnerinin izni olmadan cinsel birliktelikte veya izinsiz temaslarda bulunma hakkına sahip olmak anlamına gelmemektedir.

Kısacası partnerinin istemediği halde onu öpmeye ve dokunmaya zorlamak, partnerinin bilinci yerinde değilken cinsel birliktelik yaşamaya çalışmak veya cinsel birliktelik esnası ve sonrası partnerine karşı küçümseyici davranışlarda bulunmak cinsel şiddet kavramı içinde yer almaktadır. Ek olarak sadece ülkemizin değil dünyanın da sorunu olan bu duruma sessiz kalmanın bir “onay” olduğu algısı toplumlar tarafından mazeret olarak kabul edilen yanlış inanışlardan biridir. 

Cinsel şiddetin içerisinde önemli kavramlardan biri onay inşasıdır. Onay inşası, partnerinin kabul etmediği halde kişiyi zorlayarak hayır cevabını evet olarak değiştirmeye çalışmasıdır. Bu süreçte kişi partnerine karşı ikna araçlarını kullanarak duygusal baskı yapar. Böylece partnerini suçlu hissettirerek istediği evet yanıtını almaya çalışır.

Dijital Flört Şiddeti

Flört Şiddeti yüzünden ağzı kapatılmış bir kadın

Fiziksel, duygusal ve cinsel şiddetin dışında ısrarlı takip, sosyal şiddet ve dijital şiddetin sıklıkla rol oynadığı gözlemlenmektedir. Sosyal şiddet partnerlerin veya bir partnerin diğerine karşı sosyal kısıtlamalar ve sınırlar koymasını içerir. Bu eylemlerin amacı bireyi sosyal çevresinden uzaklaştırmak ve yalnız kalmasını sağlamaktır. Örnek olarak ailesi ve arkadaşlarından kimlerle görüşüp görüşemeyeceği konusunda kısıtlamalar koyma, “kıskançlığı” sevginin belirtisi olarak nitelendirmek ve partnerini manipüle etmek sıklıkla görülebilen davranışlardandır. 

İçinde bulunduğumuz sanal dünya partnerler arasında dijital şiddetin en yaygın görüldüğü ortamlardan biridir. Aynı şekilde sosyal şiddette de görüldüğü gibi sosyal medya üzerinden partnerinin kimlerle arkadaş olup olamayacağını belirleme, partnerinin sosyal medya araçlarını kontrol etme, sosyal medya şifresini isteme, partnerini sürekli takip edebilmek için mesaj atma ve hızlı yanıt bekleme yapılan dijital şiddetin örnekleri arasında yer alır. Sosyal ve dijital şiddete eşlik eden ısrarlı takip, hem dijital hem de fiziksel olarak partnerini takip etmek ve kişinin özel alanlarını ihlal etme davranışlarını içerir. Sistematik ve ısrarlı bir şiddet türü olan ısrarlı takip genellikle karşı tarafın gözünü korkutmak ve güvensiz hissettirmek için bilinçli olarak yapılır. Örneğin eski partnerinin davet etmediği ortamlara haber vermeden gitmek, sürekli karşısına çıkmak, habersiz ev, okul veya iş merkezine gitmek aynı şekilde bu mekanlara hediye ve çiçek göndermek ısrarlı takibe verilebilecek örneklerdir. 

Flört Şiddeti Nedir? Zararları

Yapılan araştırmalara göre flört şiddetine maruz kalan bireylerde kaygı, güvensizlik, uyku ve yeme bozukluğu, depresyon, madde bağımlılığı, aşırı tetikte olma ve psikosomatik belirtiler gözlemlenmiştir. Bunun yanında olumsuz duygusal durumlar, öfke gibi zihinsel sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Gerçekleşen flört şiddetinin etkileri mağdur olan partnerlerde düşük benlik algısı olarak gözükmüştür. Mağdurlar sıklıkla içsel olarak umutsuzluk, çaresizlik ve özgüvensizlik duyguları ile boğuşmaktadır (Yıldırım ve Terzioğlu, 2018). Tüm bu araştırmaların sonuçlarına bakıldığında da aslında kişiye ne derece etkilediğini ve küçümsenecek bir şiddet türü olmadığını gözler önüne sermektedir.

Toplum tarafından da kabul edilmiş ve normalleştirilmiş kalıplar sosyal şiddetin toksik yönlerini beslemeye neden olur. Kullanılan “namus koruma”, “kıskanıyorsa seviyordur” tabirleri flört şiddetinde normal kabul edilen fakat yanlış olan inanışların zeminin oluşturmakta önemli rol oymaktadır. Normalleştirdiğimiz veya sevgi dili olarak kabul ettiğimiz bu davranışlar oldukça sakıncalıdır. Çünkü kişinin benlik kavramına, öz saygısı ve algısına zarar veren, kısıtlayan, koşullar koyan veya tedirgin eden davranışlar sağlıksız bir ilişkinin göstergesidir. Bu noktada bu durumun kapsamını bilmek, kurduğumuz ilişkiler içindeki davranışları gözlemleyebilmek ve kendimizi korumak oldukça önemlidir.

İnci Bıçakçı

Sorumluluk Reddi: Söz konusu bu tür bilgiler Site’de yalnızca bilgilendirme amacıyla yayınlanmaktadır ve doktorunuz ya da eczacınızın tavsiyelerinin yerini almaz. Bu bilgiler hiçbir koşulda bir hastalığın veya fiziksel problemin tıbbi tanısını koymak için kullanılmamaktadır site üzerinden durumunuzla ilgili endişelerinizi ve sorularınızı sorabilirsiniz. Bununla birlikte her durumda doktorunuza ya da eczacınıza başvurmanız gerekir.