İçindekiler
Asperger Sendromu
Asperger sendromu nedir?, otizm spektrum bozuklukları (OSB) olarak bilinen bozukluklardan biridir. Bu sendrom adını,1944 yılında sendromu tanımlayan Avusturyalı çocuk doktoru Hans Asperger‘den almıştır. Asperger sendromu genellikle genetik yatkınlığı olan bir hastalıktır. Tanıyı alan kişilerin ailelerindeki diğer bireylerde de Asperger Sendromu ya da otizm bulunması yüksektir. Genetik dışındaki sebepler içerisinde doğumdan önce ve doğumda yaşanan zorluklar ele alınabilir fakat buna dair net açıklamalar yoktur. Asperger sendromu belirtilerinde otizmin belirtilerinden biri olan konuşma problemi görülmediği için geç fark edilebiliyor ve çocuğun okula geçtiği döneme kadar anlaşılamayabiliyor. Bazen ise ergenlik hatta yetişkinlikte fark edilebiliyor ve teşhis konuluyor. İronileri, şakaları, argoları anlamakta güçlük çektiklerinden arkadaş ortamlarından dışlanabiliyorlar.
Asperger Sendromu belirtileri
Sosyal iletişimde zorluk yaşadıkları için arkadaşlıkları sürdürmek ve arkadaş edinmek bu bireyler için zorluk gösterir. Arkadaşlık kurmak isterler fakat sürekli yanlış şeyler söyleyip pot kırmaları sebebiyle dışlanırlar. Bu durum sebebiyle yalnız kalırlar. Göz teması kurmaktan kaçınırlar aynı zaman da beden dilinde de zorluk yaşarlar. Düşüncelerinde ve davranışlarında esneklik göstermezler. Günlük rutinlerini değiştirmekten rahatsız olurlar. Örneğin her gün gittiği okul yolu dışında başka yolu kullanmaktan kaçarlar ve istemezler. Başka yol kullanırlarsa rahatsız, kaygılı davranışlar sergilerler. Asperger sendromu belirtileri, takıntılı olduğu konularda ise oldukça başarılılık gösterirler. Asperger Sendromu bilgisayar programlama, tarih, astronomi. Bu ilgi alanları yetişkinlik dönemine kadar devam edebilir ve bazı vakalarda kariyerini bu alandan sürdürür. Asperger sendromuna sahip bireylerin ilgi alanları ile yoğun etkileşim halinde olmaları onların en çarpıcı özelliklerinden biridir. Bireyler herhangi bir konuda, temel konuyu anlamadan, örneğin aslan ya da fil hakkında internette, kitaplarda ve birçok kaynaktan ayrıntılı bilgiyi elde ederler. Örneğin bir çocuk arabalara hiçbir ilgi göstermeden araba model numaralarını ezberleyebilir. İlerleyen yaşlara gelindiğinde belirginleşir. Bu ilgi alanları ara sıra değişiklik gösterse de, gittikçe sıra dışı konularda, dar kapsamlı olmaya başlar ve sosyal etkileşim üzerinde çok büyük kapsamda etkileri söz konusu olup tüm aile dahil yer almak zorunda kalır. Işık ve sese karşı duyarlıdırlar. Daha az duygularını göstermek mutlu olduğunda, kendini iyi hissettiğinde, konuşmalarında tonlamaları duygudan yoksun, stabil, durağan ve mekanik olabilir.
Eğer siz de asperger sendromu yaşadığınızı düşünüyorsanız destek almak için yüz yüze veya whatsapp görüntülü konuşma üzerinden ücretsiz 15 dakikalık ön görüşme randevusu alabilirsiniz.
Neden Biz?
Danışan, toplum ve eğitim odaklı çalışmalar yürüten multidisipliner bir merkez olan Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi Uzman Klinik Psikolog/Psikoterapist Fundem Ece tarafından kuruldu.
Danışmanlık ve psikoloji faaliyetlerimizle toplumun çekirdeğini oluşturan çocuk, genç ve yetişkin bireylere, çift ve ailelere destek sunuyoruz.
Randevu talepleriniz için bizimle WhatsApp butonları üzerinden veya doğrudan iletişime geçebilirsiniz.
👇
Asperger Sendromu Önlenebilir mi?
Asperger sendromunun araştırmalar sonucuna göre önlenemeyeceği gözlemlenmiştir. Fakat işlevselliği arttırabilmek için sorumluluk almamız gerekir ve erken tanı, iyi bir eğitim sağlanılması gerekir. Onların farklılıklarını kabul edip, onları yeteneklerine göre yönlendirmemiz oldukça önemlidir. Dışlamak ve uzaklaşmak yerine sevmek, ilgi göstermek, desteklemek ve sosyal yaşama dahil olmalarını sağlamamız gerekiyor. (bknz: damgalama nedir?)
Asperger Sendromunun Risk Faktörleri Nelerdir?
- İleri yaşta anne baba olmak OSB riskini artırmaktadır.
- Doğum öncesi yaşanan sıkıntılar otizm bozukluklarının gelişmesine sebep olabilmektedir.
- Genetik ve kromozal hastalıklarda görülme olasılığı artış göstermektedir.
Asperger Sendromunun Tedavisi
Asperger sendromu nedir? Tedavi yaşa uygun sosyal, iletişimsel ve mesleki becerileri geliştirmeye çalışmaktır. Değerlendirmeler sonucunda çocuğun gereksinimlerine göre belirlenir. Zayıf iletişim becerileri, obsesif ve tekrar eden rutinlerden oluşan ana belirtilere yönelik terapiler uygulanmaktadır. Her sendromda olduğu gibi müdahale ne kadar erken olursa tedavinin etkisi büyük olur.
- Asperger Sendromu nedir? Tedavi programının içeriği şu şekildedir;
- Bireylerarası sosyal etkileşim eğitiminin gerçekleştirilmesi. Bu sayede bireyler etkileşim halinde bilgi paylaşımı, sevgi paylaşımı, iş paylaşımı gibi bir çok paylaşımda bulunarak sosyalliğin getirdiği pek çok pozitif etkilerden yararlanırlar.
- Bir başka tanıma göre ise; kaynağın iletisini alıcıdan gelen tepkiye dayanarak değiştirebildiği ve yeni bir iletiyi karşılıklı olarak oluşturduğu çift yönlü iletişim ise, etkileşim sürecidir.
- Stres ile başa çıkma yöntemlerinin uygulanması.
- Obsesif ilgilerle ile ilgili yineleyici rutinleri azaltabilmek için bilişsel davranış terapisi uygulanması.
- Algısal bütünlük ve motor kas koordinasyon becerilerinin gelişmesi için fizik tedavi uygulanabilmesi.
- Organizasyon ile koordinasyon yetisi, bir organizasyonda çalışma becerilerinin geliştirilip kavratılması ile mesleki terapi gerçekleştirilebilir.
- Konuşma terapisinin uygulanabilmesi ile dilin soyut imgelerini, düşünceyi ifade etme yöntemlerini, ses kontrolünü ve birçok dilin işlevlerini öğretmeye yardımcı olmaktadır.
- Ev ödevleri, ebeveynlerin destek sağlaması, başa çıkılabilmesine yardımcı olması bu süreçte çocuğa olumlu karşılık bulur. Ebeveynlerin de birtakım terapilerle birlikte çocuklarına nasıl yaklaşımda bulunması gerektiğini öğrenmeleri gerekir. Çünkü en etkili, verimli eğitim ve tedavi aile ile birlikte sürdürülebildiğinde gerçekleşir. Aynı zamanda aileler de bu süreçte çok fazla yıpranırlar ve psikolojik, ruhsal olarak zorlu bir dönemden geçerler. Bunun önüne geçilebilmesi, daha hafif atlatılabilmesi nedeniyle psikolojik destek almaları aile için de gerekebilir.
- Asperger Sendromu Tedavi için kullanılan birçok ilaçlar da mevcuttur. Asperger sendromlu bireylerde sinirli, agresif olma durumu, öfke patlamaları yaygın olarak görülmekte olup tedavisi amacıyla da bu belirtileri azaltmak için birtakım ilaçlar yazılıp, reçete edilip verilir.
- Hiperaktivite asperger sendromlu çocuklarda görülebilen semptomlar içerisinde olup önüne geçilebilmesinde kullanılan guanfasin veya olanzapin etken maddeli ilaçlara verilmektedir.
- Reçetesiz ilaçların kullanılmaması gerekir.
- Bu bahsedilen tüm eğitimlerin tamamının uzmanlar tarafından gerçekleştirilmesi ile mümkün olur.
SENA RABİA DOĞAN
Sorumluluk Reddi: Söz konusu bu tür bilgiler Site’de yalnızca bilgilendirme amacıyla yayınlanmaktadır ve doktorunuz ya da eczacınızın tavsiyelerinin yerini almaz. Bu bilgiler hiçbir koşulda bir hastalığın veya fiziksel problemin tıbbi tanısını koymak için kullanılmamaktadır site üzerinden durumunuzla ilgili endişelerinizi ve sorularınızı sorabilirsiniz. Bununla birlikte her durumda doktorunuza ya da eczacınıza başvurmanız gerekir.
Uzmanlık alanları: Çocuk, Ergen, Yetişkin, Aile, Çift, Cinsel Terapi.
Okan Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü tam burslu kazandı. Psikoloji Bölümü’nü (%30 İngilizce) burslu okurken başarısı sayesinde Çift Anadal Programı’na kabul edilerek Sağlık Yönetimi Bölümü’nü de tamamladı.