İçindekiler
Şefkat ne demek, merhamet ile sevginin uçlarda buluşmasıdır, ikisi birbirleriyle bağlantılıdır. Bu nedenledir ki konu şefkat olunca, merhametin gözlerine bakılınca sevginin görülmesi ve sevginin gözlerine bakılınca da merhametin görülmesi olasıdır. Öz Şefkat Nedir? Şefkat ne demek? Kalbimizi ve Zihnimizi diğer kişilere açarak bizi yalnızca kendimizi düşündüğümüz, kendi kurduğumuz yalnızlık hapishanesinden çıkaracak güce sahip eşsiz bir süreçtir. Önce acıya karşı duyarlılık ve farkındalık kazandırmaya yardımcı olan, sonrasında acıyı gidermeye yönelik eyleme geçme ve güç kavramlarını bünyesinde barındıran düşünsel ve duygusal bileşenleri kapsayan motivasyonel bir süreç olan şefkat bir duygu değil, hem duygu hem de düşünsel bileşenlerden oluşur.
Neden Biz?
Danışan, toplum ve eğitim odaklı çalışmalar yürüten multidisipliner bir merkez olan Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi Uzman Klinik Psikolog/Psikoterapist Fundem Ece tarafından kuruldu.
Danışmanlık ve psikoloji faaliyetlerimizle toplumun çekirdeğini oluşturan çocuk, genç ve yetişkin bireylere, çift ve ailelere destek sunuyoruz.
Randevu talepleriniz için bizimle WhatsApp butonları üzerinden veya doğrudan iletişime geçebilirsiniz.
👇
Şefkat, Öz Şefkat Nedir? anlamaktan gelen sıcak ve iyi hissettiren bir duygu olan şefkat, her daim kin ve nefret duygularını beslemekten uzak durmaktır. Kalbimizi kendimize, sevdiklerimize ve yaşayan tüm varlıklara karşı sıcak tutmaktır. Bilimin de kanıtladığı üzere ,şefkatli olmak kişinin kendini daha mutlu ve güvende hissetmesini sağlarken bunu yaparken başkalarının dert ve acılarını anlayıp ciddiye almak ve akabinde yardım etmek şefkat sahibi kişiye özgüven ve içsel güç vermektedir.
Her şeyden önce güçlü bir niyetle başlayan şefkat, daha az acı çekmek ve çektirmek anlamında faydalı olan bir eylemdir. Şefkat zihnin acıya empati, nezaket ve sabır ile yaklaşarak başkasının acısını önemseme ve yardım etme arzularını harekete geçirerek hizmet etme kapasitedir. İnsan olarak her bireyin yardım etme kapasitesi bellidir ve sınırları vardır fakat başkaları acı içinde ve mutsuzken tepkisiz ve eylemsiz durmaktansa elinden geleni yapmak her iki tarafı da çift yönlü şekilde motive etmektedir. Bireylerin kendini şefkat geliştirmek üzerinde eğitmesi, engin bir sağlık ve iyilik hali yaratacaktır. Tüm varlıkların ıstıraptan ve ıstırabın sebeplerinden özgür olmasını dilemek anlamında kullanılan şefkat herkes için bir gereksinimdir, lüks değildir çünkü şefkat olmadan hayatta var olmak ihtimal dahilinde olamaz.
Öz Şefkat Nedir?
Öz şefkat Nedir? kişinin kendisiyle iyi bir arkadaş ve dost olması becerisi, adeta kişinin kendi ilk yardım çantasının yanında taşıma becerisidir. Kişinin kendini yargılamadan, eleştirmeden, suçlamadan, duyguların farkına varması ve onları kabul ederek yaşaması ve bunları kendine merhametle yaklaşarak eyleme geçmesine denir. Öz şefkat bir tutumdur ve kişinin kendi duygularına ve düşüncelerine ilişkin tavrı üzerinde belirleyicidir.
Öz şefkatin üç bileşeni vardır; öz nezaket, ortak insanlık hissiyatı ve bilinçli farkındalık (mindfulness). Öz nezaket, kendimize bir başka sevdiğimiz kişiye yaklaşırcasına büyük bir titizlik ve incelikle ve nezaketle yaklaşmaktadır. Ortak insanlık hissiyatı, kişinin acı çektiği konuyla ilgili kendini ‘sorun yok, sakin ol bunu yalnızca sen yaşamıyorsun, bu ve bunun gibi durumlarla senden başka birçok kişi mücadele ediyor’ şeklinde telkin ederek bu acının kendi şahsına özel biricik bir şey olmadığını görüp kendini rahatlatmasını sağlamaktadır. Bilinçli farkındalık, deneyimleyeceğimiz şeyin ne olduğunu ve onu deneyimlemekte olduğumuz sırada fark etmektir, acımızı şefkatle beraber yaşamak için ilk ve en temel olarak acı çektiğimizi fark etmemiz gerekir. Öz şefkat, kendine acımak, her zaman yumuşak bir tutum içinde olmak, sadece kendini düşünerek bencil olmak ve pasif kalmak demek değildir, yalnızca o yaşantılarla kalmak ve durmak şeklinde olabileceği gibi neye ihtiyacımız olduğunu değerlendirip bu ihtiyaçlar ve beklentiler doğrultusunda harekete geçmek ya da bize iyi gelmeyen ilişkileri, durumları sonlandırmak gibi aktif eylemler de içerir.
Öz Şefkati Geliştirmek için 5 Anahtar Yolu
- Mevcut kaynaklarımızla üzerimize aldığımız yükleri iyi hesaplayıp ölçülü hareket etmek öz-şefkatli bir yaklaşım olup ve kendi iyi oluşumuza zarar vermenin önünde engel olacaktır. Aşırı ve abartı cömertlik kendimizi kapsamadığında öz ihtiyaçlarımızı göz ardı etmemizle sonuçlanabiliyor.
- Kendimizi yargıladığımız zorlu deneyim ve duyguların ardından yazacağımız bir merhamet günlüğünde hissettiklerimiz ve yaşadıklarımıza bu günlükte yer verebiliriz ,bu sayede duygularımızı anlama ve fark etme anlamında ileriki dönemlere yönelik eyleme geçme imkanına sahip oluruz.
- Hata yapmanın da hayatın içinden olduğunu, normal ve insani bir şey olduğunu kabul ederek, dört dörtlük olmasak da sevilmeye değer olduğumuz bilinciyle, hatalarımız karşısında kendimizi affetme alışkanlığı geliştirmek yararlı olacaktır.
- Bilinçli farkındalık pratik ve teknikleriyle sadece o ana odaklanarak kendimizi daha iyi anlamaya çalışarak, etiketleme ve yargılama yerine duygumuza temas etmeyi ve onu kabul etmeye imkan sağlayacaktır.
- Sahip olmadıklarımızı ve hatalarımızı kendimize dert etmek yerine, iyi yaptıklarımız ya da sahip olduklarımıza minnet ederek iç sesimizin daha sevecen ve nazik olmasını sağlayabiliriz, bunun için minnettar olduğumuz şeyleri yazmak faydalı olacaktır.
Ayşe Biltekin
Sorumluluk Reddi: Söz konusu bu tür bilgiler Site’de yalnızca bilgilendirme amacıyla yayınlanmaktadır ve doktorunuz ya da eczacınızın tavsiyelerinin yerini almaz. Bu bilgiler hiçbir koşulda bir hastalığın veya fiziksel problemin tıbbi tanısını koymak için kullanılmamaktadır site üzerinden durumunuzla ilgili endişelerinizi ve sorularınızı sorabilirsiniz. Bununla birlikte her durumda doktorunuza ya da eczacınıza başvurmanız gerekir.
Uzmanlık alanları: Çocuk, Ergen, Yetişkin, Aile, Çift, Cinsel Terapi.
Okan Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü tam burslu kazandı. Psikoloji Bölümü’nü (%30 İngilizce) burslu okurken başarısı sayesinde Çift Anadal Programı’na kabul edilerek Sağlık Yönetimi Bölümü’nü de tamamladı.