İçindekiler
Teknoloji bağımlılığı; telefon, tablet, bilgisayar, video oyunları ve mobil cihazların aşırı kullanımı sonucunda ortaya çıkan bir bağımlılık türüdür.
Kişiler teknolojinin zararlı etkileri ile karşılaşıp bir çeşit dürtü kontrol bozukluğu yaşarlar.
Gündelik yaşantımızda internet bağımlılığı ve teknolojiyi çoğu insan kullanıyor. Ancak bu aktiviteler gündelik yaşantımızı etkileyecek boyuta geldiğinde teknoloji bağımlılığa dönüşür.
Teknoloji bağımlılığının oyun bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı, şans oyunları bağımlılığı gibi bir çok türü vardır.
Bu teknoloji bağımlılıkları bazen can sağlığımızı etkileyecek boyutta tehlikeli olabilir. Mesela telefon bağımlısı bir kişi araç kullanarak telefona bakarken kaza yapabilir.
Eğer siz de teknoloji bağımlılığı yaşadığınızı düşünüyorsanız destek almak için yüz yüze veya whatsapp görüntülü konuşma üzerinden ücretsiz 15 dakikalık ön görüşme randevusu alabilirsiniz.
Neden Biz?
Danışan, toplum ve eğitim odaklı çalışmalar yürüten multidisipliner bir merkez olan Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi Uzman Klinik Psikolog/Psikoterapist Fundem Ece tarafından kuruldu.
Danışmanlık ve psikoloji faaliyetlerimizle toplumun çekirdeğini oluşturan çocuk, genç ve yetişkin bireylere, çift ve ailelere destek sunuyoruz.
Randevu talepleriniz için bizimle WhatsApp butonları üzerinden veya doğrudan iletişime geçebilirsiniz.
👇
Teknoloji Bağımlılığının Nedenleri
Teknoloji bağımlılığı birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir.
Teknoloji bağımlılığına biyolojik, genetik, psikolojik, sosyal etkenler gibi nedenler etki edebilir.
Diğer bağımlılıkların dışa vurumu, teknoloji bağımlılığı olarak ortaya çıkabilir.
Örneğin birey, alışveriş bağımlısı ise teknoloji ile birlikte bu durum online alışveriş bağımlılığına dönüşebilir.
Sosyal anksiyete bozukluğu olan bireyler, diğer kişilerle iletişim kurmakta zorlanabilir ve çözümü internete sığınarak bulur. İnternet bağımlılığı bu kişiler için bir kaçış yolu olabilir.
Diğer bir neden ise depresyon olabilir.
Depresyondaki bireyler internet bağımlılığı ve teknoloji bağımlılığı ile kişiye geçici süreliğine de olsa yaşadıklarını unutturabilir. Bu nedenle kişi sorunlarından kaçmak için bağımlı olur.
Arkadaş etkisi de teknoloji bağımlılığına sebep olabilir. İnsanlar arkadaşlarını rol model aldığından dolayı, çevrelerindeki kişiler teknoloji bağımlısı ile bundan etkilenebilirler.
Teknoloji Bağımlılığının Belirtileri
Teknoloji bağımlılığına sahip olan kişiler farkında olarak yada olmayarak teknolojik aletlerle ve internetle saatlerini harcarlar. Ayrıca uzun süre bilgisayar başında olduklarından dolayı fiziksel bazlı bazı sorunlar kişilerde meydana gelir.
Teknoloji bağımlılığına sahip bireyler, bu aletlerden uzak kalınca kendilerini gergin ve sinirli hissederler. Buna ek olarak sorumluluklarını yerine getiremez veya aksatarak yerine getirmeye başlarlar.
Yemek yeme ve uyku düzenindeki bozukluklar buna örnek olarak verilebilir.
Bu belirtiler bireyde mevcut ise teknoloji bağımlısı olma ihtimalini düşünmeleri gerekmektedir.
Çocuklarda Teknoloji Bağımlılığı Nasıl Önlenir?
Çocuklarda teknoloji bağımlılığını önlemek ailenin etkisi ile mümkün olur.
Aile çocuğuna güvenli internet ve doğru teknoloji kullanımını öğrenmede rol model olmalıdır.
İnterneti ve teknolojiyi aileler çocuğa yasaklamamalıdır. Ancak kullanımına sınır getirmelidir.
Zaman sınırlaması yapmak teknoloji bağımlılığının önüne geçer. Ayrıca aileler teknolojik aletleri evin açık bölümünde çocuklara kullandırılmalıdır. Çünkü internette artık çocukların erişmemesi gereken bir çok zararlı içerik de vardır. Bu nedenle çocuklar aile gözetimi ile teknolojiyi kullanmalıdır.Bu sayede teknoloji bağımlılığının önüne geçilir.
Teknoloji Bağımlılığında Tedavi
Teknoloji bağımlılığında psikolojik faktörler rol oynar. Bu nedenle psikolojik faktörlerin tespit edilip tedavi edilmesi bu noktada önemlidir.
Teknoloji bağımlılığında psikoterapiden yararlanılmaktadır.
Teknoloji bağımlılığı konusunda yardıma ihtiyaç duyuyorsanız uzman kadromuzu inceleyip randevu alabilirsiniz.
Kaynak: Bağımlılıklar için Amerikan Psikoloji Derneği Bağlantısı
Miray Unkan
Sorumluluk Reddi: Söz konusu bu tür bilgiler Site’de yalnızca bilgilendirme amacıyla yayınlanmaktadır ve doktorunuz ya da eczacınızın tavsiyelerinin yerini almaz. Bu bilgiler hiçbir koşulda bir hastalığın veya fiziksel problemin tıbbi tanısını koymak için kullanılmamaktadır site üzerinden durumunuzla ilgili endişelerinizi ve sorularınızı sorabilirsiniz. Bununla birlikte her durumda doktorunuza ya da eczacınıza başvurmanız gerekir.
Uzmanlık alanları: Çocuk, Ergen, Yetişkin, Aile, Çift, Cinsel Terapi.
Okan Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü tam burslu kazandı. Psikoloji Bölümü’nü (%30 İngilizce) burslu okurken başarısı sayesinde Çift Anadal Programı’na kabul edilerek Sağlık Yönetimi Bölümü’nü de tamamladı.