İçindekiler
Tırnak yeme davranışı, insanların yaşamını olumsuz etkileyen bir sorundur. Genellikle çocuklukta başlar ve devam eder. Tıpta onikofaji olarak da bilinen tırnak yeme hastalığı, kişinin bir veya daha fazla parmağını tırnak yeme ile ilgili dürtüsünü kontrol edemediği bir alışkanlık olarak da tanımlanabilir. Araştırmalar, yaklaşık 5 insandan 1’inin tırnak eti koparma alışkanlığı olduğunu söylüyor. Çocuklara bakıldığında ise yaklaşık 3 çocuktan birinde bu alışkanlığın görüldüğü belirtiliyor. Yani çocukların %33 ünde bu davranışı görülür. Bu oran erken ergenlik çağına kadar sürer. Birçok kişide geç ergenlik veya erken erişkinlik döneminde tamamen son bulabilir.
Neden Biz?
Danışan, toplum ve eğitim odaklı çalışmalar yürüten multidisipliner bir merkez olan Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi Uzman Klinik Psikolog/Psikoterapist Fundem Ece tarafından kuruldu.
Danışmanlık ve psikoloji faaliyetlerimizle toplumun çekirdeğini oluşturan çocuk, genç ve yetişkin bireylere, çift ve ailelere destek sunuyoruz.
Randevu talepleriniz için bizimle WhatsApp butonları üzerinden veya doğrudan iletişime geçebilirsiniz.
👇
Genellikle kişinin yaşadığı gerilim , kaygı, üzüntü , korku, öfke ve sıkıntı gibi duygular tırnak yeme hastalığına neden olabilir ve bazı insanlar için otomatik bir davranış haline gelebilir.

Tırnak Yeme Hastalığı Belirtileri
DSM-5 Tanı Ölçütleri kitabı, tırnak yemeyi “vücut odaklı tekrarlayıcı davranış bozukluğu” olarak Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB) başlığının altında konumlandırıyor. Tırnaklarını kronik olarak yiyen inşanlar, bu dürtülerin yanında şunları da deneyimleyebilir: (bknz: Dürtüsellik Nedir?)
- Tırnaklarını ısırma öncesinde huzursuzluk veya gerginlik.
- Tırnaklarını ısırma sonrasında rahatlama ve zevk hissi.
- Fiziksel hasara neden olan tırnak ve cilt hasarı ile ilişkili olarak utanç, anksiyete veya suçluluk hissi.
- Tırnak yemeyi durdurmaya yönelik başarısız girişimler.
Tırnak Yeme Davranışının Nedenleri
Bu davranışın altında yatan sebepler çoğunlukla psikolojik sorunlardır. Bazı araştırmalar, tırnak yeme hastalığının genetik bir aktarımı olduğunu söylüyor. Örneğin; bu hastalığa sahip kişilerin yaklaşık %30’undan fazlasının ailesinde aynı problemden müzdarip birinin olduğu bulunuyor. Anne babanın yaşantısı da önemli bir etkendir. Aile içinde aşırı baskılı ve otoriter bir eğitimin uygulanması, çocuğun sürekli azarlanarak eleştirilmesi, kıskançlık, yeterli ilgi ve sevgi görememe sıkıntı ve gerginlik başlıca sebeplerden biridir. Bir diğer nedenler ise stres, sıkılmak veya hareketsizlikten kaynaklanabiliyor. Bazı kişiler için tırnaklarını koparmak kitap okurken veya markette sıra beklerken yapılan bir davranış da olabiliyor.

Tırnak Yeme Alışkanlığını Bırakmak İçin Tavsiyeler
Tırnak yemeyi bırakmak için öncelikle tetikleyicileri belirlemek önemlidir. Ancak “Tırnak yemeyi bırakmak için ne yapmalıyım?” sorusuna cevap niteliğinde birkaç tane alışlanlık değişimleri var. Bu değişimlerden bazılarını aşağıdaki şekilde listeleyebiliriz:
- Tırnakları kısa kesmek
- Maniküre gitmek
- Elleri meşgul tutmak
- Acı oje kullanmak
- Stres ve kaygıyı yönetmeye çalışmak
- Profesyonel Destek Almak
Yazan: Zeynep Sude İltekin
Sorumluluk Reddi: Söz konusu bu tür bilgiler Site’de yalnızca bilgilendirme amacıyla yayınlanmaktadır ve doktorunuz ya da eczacınızın tavsiyelerinin yerini almaz. Bu bilgiler hiçbir koşulda bir hastalığın veya fiziksel problemin tıbbi tanısını koymak için kullanılmamaktadır site üzerinden durumunuzla ilgili endişelerinizi ve sorularınızı sorabilirsiniz. Bununla birlikte her durumda doktorunuza ya da eczacınıza başvurmanız gerekir.

Uzmanlık alanları: Çocuk, Ergen, Yetişkin, Aile, Çift, Cinsel Terapi.
Okan Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü tam burslu kazandı. Psikoloji Bölümü’nü (%30 İngilizce) burslu okurken başarısı sayesinde Çift Anadal Programı’na kabul edilerek Sağlık Yönetimi Bölümü’nü de tamamladı.