Psikoloji literatüründe monofobi olarak bilinen yalnızlıktan korkma durumu, birçok insanın hayatında zaman zaman karşılaştığı bir duygu durumudur. Yalnızlık Korkusu Kimi insanlar bu duyguyu hafif bir endişe olarak yaşarken, bazıları için ise bu korku daha derin bir etkiye dönüşebilmektedir.”

Eğer siz de Yalnızlık Korkusu konusunda destek almak istiyorsanız yüz yüze veya whatsapp görüntülü konuşma üzerinden ücretsiz 15 dakikalık ön görüşme randevusu alabilirsiniz.

Neden Biz?

Danışan, toplum ve eğitim odaklı çalışmalar yürüten multidisipliner bir merkez olan Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi Uzman Klinik Psikolog/Psikoterapist Fundem Ece tarafından kuruldu.

Danışmanlık ve psikoloji faaliyetlerimizle toplumun çekirdeğini oluşturan çocuk, genç ve yetişkin bireylere, çift ve ailelere destek sunuyoruz.

Randevu talepleriniz için bizimle WhatsApp butonları üzerinden veya doğrudan iletişime geçebilirsiniz.

👇

Nişantaşı Şubemiz

Pendik Şubemiz

Kadıköy Şubemiz

Yalnızlık Korkusu Nedir?

Yalnızlık korkusu, bireylerin yalnız kalmaktan veya sosyal izolasyona düşmekten duydukları endişe ve rahatsızlıktır. Bu korku ben merkezci olmak ve göz ardı edilmekten korkmak olarak da ifade edilebilmektedir. Yalnızlık korkusu, sosyal, duygusal ve psikolojik boyutları olan karmaşık bir konsepttir.

Bu durum farklı seviyelerde ve çeşitlerde ortaya çıkabilmektedir. Bazıları yalnızlık korkusunu hafif bir endişe olarak deneyimlerken bazıları için de bu durum o kadar da kolay değildir.

Yalnızlık Korkusu nedir?

Neden Yalnızlık Korkusu Yaşarız?

Yalnız kalma korkusunun sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Sosyal İzolasyon: Kişinin kendisini izole hissetmesi veya yeterince sosyal ilişki kuramayacağından korkması.

2. Bağlantı Kaybı: Yakın ilişkilerde yaşanan sorunlar, ayrılıklar veya kayıplar sonucunda kişinin yalnız hissetmesi.

3. Toplumsal Baskılar: Toplumun sosyal normlarına uymak için duyulan baskılar, yalnızlık korkusunu artırabilir.

4. Özsaygı Sorunları: Kişinin kendine güven eksikliği veya düşük özsaygısı, sosyal ilişkilerde güçlük yaşamasına yol açabilir.

5. Geçmiş Deneyimler: Daha önceki sosyal deneyimlerde yaşanan olumsuzluklar veya travmatik olaylar, yalnızlık korkusunu tetikleyebilir.

Yalnızlık Korkusunun Etkileri

Depresyon, anksiyete ve düşük özsaygı gibi duygusal sorunlara yol açabilir. Bununla birlikte, fiziksel sağlık sorunları da yol açabilmektedir. Kronik yalnızlık, bağışıklık sisteminin zayıflamasına, uyku sorunlarına ve stresle ilişkilendirilmiş diğer fiziksel sorunlara yol açabilir. Bunun dışında sosyal izolasyonda yalnızlık korkusunu önemli derecede etkilemektedir. Yalnızlık korkusu, insanları daha fazla izole olmaya itebilir bu da yalnızlığı artırabilir.

Yalnızlık Korkusu Nasıl Yenilir?

Yalnızlık korkusunu yenmek, kişiden kişiye değişebilen bir süreç olup herkes için farklı stratejiler gerektirebilir.

1.Kendini kabul etme: Kendini kabul etme, kişisel gelişim ve duygusal iyilik hali açısından son derece önemli bir adımdır. Kişi kendini olduğu gibi kabul ederse başkalarıyla daha sağlıklı iletişim kuracaktır.

2.İletişim becerilerini geliştirmek

3.Destek Aramak: Yakın arkadaşınıza veya bir profesyonel terapiste başvurarak duygusal destek alabilirsiniz.

4. Öz bakım: Düzenli egzersiz, iyi beslenme ve uyku, zihinsel ve duygusal sağlığınıza yardımcı olabilir.

Bu korkuyla başa çıkmak ve daha sağlıklı sosyal ilişkiler kurmak için kişiselleştirilmiş stratejiler, profesyonel yardım ve destek arama gibi çeşitli yöntemler kullanılabilir. Yalnızlık korkusu, kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir, bu nedenle bu konuda yardım almak önemlidir.

Nişantaşı Şubemiz

Pendik Şubemiz

Kadıköy Şubemiz

Yazan: Sinemnur ARSLAN

Sorumluluk Reddi: Söz konusu bu tür bilgiler Site’de yalnızca bilgilendirme amacıyla yayınlanmaktadır ve doktorunuz ya da eczacınızın tavsiyelerinin yerini almaz. Bu bilgiler hiçbir koşulda bir hastalığın veya fiziksel problemin tıbbi tanısını koymak için kullanılmamaktadır site üzerinden durumunuzla ilgili endişelerinizi ve sorularınızı sorabilirsiniz. Bununla birlikte her durumda doktorunuza ya da eczacınıza başvurmanız gerekir.