“Çocuğum yemek yemiyor” en büyük şikayetlerinizden biriyse bu konuda destek almak isteyebilirsiniz.

Çocuklarda yeme bozukluğu, ebeveynlerin en çok karşılaştığı sorunlardan biridir.

Çocuklarda Yemek Yemenin Önemi

Çocuğu dengeli ve yeterli beslenmesi fizyolojik ve psikolojik açıdan sağlıklı gelişiminde büyük bir rol oynamaktadır.

Eğer siz de çocuğum yemek yemiyor sorununu yaşadığınızı düşünüyorsanız destek almak için yüz yüze veya whatsapp görüntülü konuşma üzerinden ücretsiz 15 dakikalık ön görüşme randevusu alabilirsiniz.

Bunun bilincinde olan aileler de çocuklarının sağlıklı olması adına yemek konusunda ısrarcı bir tutum sergilemektedir.

Beslenme konusu da en hassas olan konulardan birisi olarak ailelerin yaşamlarında yer almaktadırlar.

Çocukluk çağındaki bireylerde genel olarak abur-cubur yemeye yatkın olmaları nedeniyle sürekli olarak cips, çikolata, çerez vb. yiyecekleri tercih etmektedirler. Bu noktada sağlıklı beslenme bilincini çocuğa kazandıracak olanlar ebeveynleridir.

Yemek Yeme Sorununa Ebeveynin Etkisi

Beslenme konusu en hassas olan konulardan birisi olarak ailelerin yaşamlarında yer almaktadır. Çocukluk çağındaki bireylerde genel olarak abur-cubur yemeye yatkın olmaları nedeniyle sürekli olarak cips, çikolata, çerez vb. yiyecekleri tercih etmektedirler. Bu noktada sağlıklı beslenme bilincini çocuğa kazandıracak olanlar ebeveynleridir.

Çocuğun yeme davranışına dair ebeveynlerin yaygın olarak yanılgılarından biri sürekli yiyen çocuğun sağlıklı olacağına dair olan düşünceleridir. Bu düşünceyle birlikte de aileler sürekli çocuklarına yemek yedirmeye çalışan ve çocukları da yemek yemeyi reddettiklerinde kendilerini kötü birer anne-baba olarak tanımlayan bireyler haline gelmektedirler.

Yemek konusunda ailesinin bu zaafını hisseden çocuk da bunu ailesine karşı kullanabileceği bir durum halinde görür ve ciddi anlamda inatlaşmalar başlayarak temel ihtiyacımız olan yemek konusu çok zorlu bir hal alabilir.

Ailelerin yemeğe olan yaklaşımı sadece iyi anne-baba olmakla ilgili değildir; burada çevredekilerin yapmış olduğu yorumlar da büyük bir rol oynamaktadır. Özellikle aile büyüklerinin yapmış olduğu yorumlar, ‘niye yemiyor bu çocuk-niye bu kadar zayıf, sağlığından olacak-bu kadar az yerse büyümez bu çocuğun annesi hiç ilgilenmiyor galiba’ gibi yorumlardan da aileler büyük ölçüde etkilenerek çocuklarına baskı yapmaktadırlar.

Bu gibi durumlar sonucunda; elinde tabakla ya da çatalla çocuklarının arkasından koşan ya da televizyon başında, masal okuyarak onları yedirmeye çalışan ve çocukları yemeyince de huzursuz olan hatta anne-babanın da arasında tartışmanın başlayıp aile içi huzursuzluğa bile yol açan bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yemek Yeme Kontrolü Kimde Olmalı?

Yemek yeme kontrolünün çocuğunuzda olması gerektiğini unutmamalısınız. Ona ait kaşık-çatal önünde duruyor olmalıdır. Bir diğer önemli nokta da rahat hareket edebileceği bir sandalyede oturmasını sağlamaktır. Mutlaka masada bir arada oturma davranışını geliştirmeye çalışın; yemek masalarını günlerinizin nasıl geçtiğine dair paylaşım yaptığınız bir etkinlik haline getirebilirseniz daha da verimli olduğunu göreceksinizdir.

Özellikle emzirme döneminden itibaren dikkat edilmesi gereken şey; yemeklerin karıştırılarak değil tek tek verilmesi gerektiğidir. Çocuğunuzun tatmadığı bir şey kalmamış olması alışma sürecini ve yemek alışkanlığı kazandırmayı kolaylaştıracaktır.

Tadını beğenmediği yiyecek için üstelememek gereklidir. Tabii bunun yerine sevdiği başka bir şeyi de vermemek gerekmektedir. İstemediği yemeği önünden alıp bir sonraki öğüne kadar aç kalmasını sağlamak ve yerine seveceği bir şeyin gelmeyeceğini bilmesi bir sonraki yemeğini yemesi gerektiği bilinci ile ilerleyecektir. Aç olan çocuk eninde sonunda yemek yemek isteyecektir; yeter ki onun peşinden yedirmek için koşmayın ve aç olduğunu fark etmesi için olanak tanıyın.

Yemek Yeme Sorununa İlişkin Çözümler

Alışveriş esnasında oyunlar kurabilirsiniz ve kendisinin de bir sepeti olup normalde sevmediği şeylerden 1-2 tane alıp sepetine koymasını isteyebilirsiniz. Süt-yoğurt gibi besinleri tüketmekten kaçınan bir çocuğunuz varsa da renkli ve süslü bardak ve kâseler alıp çocuğunuz için bunları süsleyip sunabilirsiniz. Besleyici olan birkaç seçenek arasında seçim yapmasına izin verebilirsiniz.

Et yemede zorlanan bir çocuğunuz var ise eti küçük parçalar şeklinde yemeklere katarak, kıyma yaparak vb. değerlendirebilirsiniz ya da sevdiği yiyecek yanında; örneğin, makarna yanında servis edebilirsiniz.

Sebze ve meyve tüketimi konusunda sorun yaşanıyorsa; sebze ve meyveleri kullanarak değişik çizgi film karakterleri oluşturabilirsiniz. Bu sayede hepsinden azar azar da olsa tatmaya başlayacaktır.

Yemek Yemeyen Çocuğa Yönelik Yapılmaması Gerekenler

  1. Yemek esnasında ne kadar sinirlenmiş olsanız da belli etmemeye çalışın ve gayet sakin bir şekilde, gülümseyerek dolu tabağı karşısından alın ve sohbetinize devam edin. Yemek yemediği için cezalandırmayın ya da yediği için ödüllendirmeyin, çünkü bu zaten doğal bir süreç şeklinde yansıtılması gereken bir olgudur.
  2. Yemeğini yemesi için ısrar etmeyiniz, masal ve gezme sözleri vermeyiniz ya da televizyon başına oturtup zihnini dondurarak bir yandan yemek yedirmeye çalışmayınız. Hiçbir şey yemiyor diye besleyici olmayan şeyleri sırf seviyor diye çocuğunuza yedirmeyiniz.
  3. Unutmayalım ki çocuğumuzun çok yemesi sağlıklı gelişmesi anlamına gelmemektedir; asıl olan dengeli beslenmektir. Yapılmaması gereken davranışların en başında da; kıyaslama davranışı gelmektedir. Oysa her bünye farklıdır ve kıyaslama yapılmamalıdır.
  4. Yemek konusu inat konusu olmamalıdır. Bu sefer çocuğunuz yemeyerek ilgiyi üzerine çektiğini fark edip bunu size karşı kullanacaktır. Bu şekilde olmaması adına yemeğin çocuğunuzda olan ilişkiniz arasına girmesine izin vermeyiniz, sevgi ve şefkatle zaman geçirmeye çalışınız.
  5. “Çocuğum yemek yemiyor” en büyük şikayetlerinizden biriyse bu konuda destek almak isteyebilirsiniz. Çünkü bir annenin “çocuğum yemek yemiyor” sözü, aslında ebevn-çocuk arasındaki iletişimde sorunların ortaya çıkabileceği anlamına da gelmektedir.

Nişantaşı Şubemiz

Pendik Şubemiz

Kadıköy Şubemiz

Sorumluluk Reddi: Söz konusu bu tür bilgiler Site’de yalnızca bilgilendirme amacıyla yayınlanmaktadır ve doktorunuz ya da eczacınızın tavsiyelerinin yerini almaz. Bu bilgiler hiçbir koşulda bir hastalığın veya fiziksel problemin tıbbi tanısını koymak için kullanılmamaktadır site üzerinden durumunuzla ilgili endişelerinizi ve sorularınızı sorabilirsiniz. Bununla birlikte her durumda doktorunuza ya da eczacınıza başvurmanız gerekir.