İçindekiler
Öfke, gayet normal olan ve yaşanılması gereken bir duygudur. Fakat öfke bizlerin günlük hayatlarını, ilişkilerini ve iş yaşamlarını olumsuz yönde kırıcı etkilemeye başlarsa çeşitli problemlere neden olur. Yani öfke uygun ifade edildiğinde, son derece sağlıklı ve doğal bir duygudur diyebiliriz.
Öfke
Öfkeyi, doyurulmamış isteklere, istenmeyen sonuçlara ve karşılanmayan beklentilere verilen, son derece doğal, evrensel ve insanı bir duygusal tepki olarak tanımlayabiliriz. Öfkenin hem birey üzerinde hem de toplum üzerinde ciddi etkileri vardır. Genellikle suça ve şiddete yönelik davranışlara sebebiyet verebiliyor. Bu nedenle hem yöneldiği hedefi hem de kaynağını olumsuz etkiler ve mutsuzlukla sonuçlandırır.
Öfke hem dışsal, hem de içsel bazı olaylarla ortaya çıkabilir. Dışsal kaynaklı olarak trafik sıkışıklığı, geciken buluşmalar, iptal edilen randevular olabilirken içsel kaynaklı olaylar kendini beğenmeme, kendini kontrol edememe gibi durumları sayabiliriz. Genellikle öfkeye yol açan nedenler arasında; engellenme, haksızlığa uğrama, fiziksel incinme ve yaralanmalar, tacize uğrama, hayal kırıklığı, saldırıya uğrama ve tehditler sayılabilir.
Eğer siz de öfke sorunu yaşadığınızı düşünüyorsanız destek almak için yüz yüze veya whatsapp görüntülü konuşma üzerinden ücretsiz 15 dakikalık ön görüşme randevusu alabilirsiniz.
Neden Biz?
Danışan, toplum ve eğitim odaklı çalışmalar yürüten multidisipliner bir merkez olan Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi Uzman Klinik Psikolog/Psikoterapist Fundem Ece tarafından kuruldu.
Danışmanlık ve psikoloji faaliyetlerimizle toplumun çekirdeğini oluşturan çocuk, genç ve yetişkin bireylere, çift ve ailelere destek sunuyoruz.
Randevu talepleriniz için bizimle WhatsApp butonları üzerinden veya doğrudan iletişime geçebilirsiniz.
👇
Yoğun yaşanan öfke duyguları, kişi için saldırgan davranma eğilimini harekete geçirebilmektedir bu da insanlara zarar verebilir.
Öfke İle İlgili Duygular
Araştırmalar öfkenin; anksiyete, suçluluk, depresyon, bağımlılık ve cinsellikle ilgisi olduğunu gösterilmektedir. Aslında kızgınlık, öfke gibi duyguların daha çok ikincil duygular olduğu, kırılma, alınma, gücenme, anlaşılmama, reddedilme, engellenme, korku, kaygı, hayal kırıklığı, yalnızlık ve tek başınalık gibi acı veren temel duygulara ikincil olarak oluştuğunun birey tarafından anlaşılması önemlidir. Bazı durumlarda ise altta yatan depresyon, yas, bipolar bozukluklar, madde ve alkol bağımlılıklara neden olabilir. Saldırgan davranışlar söz konusu olduğunda ise artık kontrol kaybı söz konusudur. Saldırganlık davranışları gösterildiğinde, öncelikle anlaşılması ve sonuçlarının kontrolü için çalışılması gereklidir.
Eğer bu türde duygular yaşadığınızı hissediyorsanız ve bir uzmandan destek alabilirsiniz. Destek için https://www.dunyadanismanlikmerkezi.com/uzmanlarimiz/ bölümünden uzmanlarımızı inceleyebilirsiniz.
Öfke Durumunda Vücut Tepkileri Nasıl Oluyor?
Öfke, diğer duygular gibi fizyolojik ve biyolojik değişimlerle birlikte hissedilir. Öfkenin fiziksel işaretleri şu şekilde gerçekleşir:
- Uyaran duyguyu harekete geçirir,
- Stres ve gerginlik başlar,
- Enerjiyi arttıran adrenalin salgısı artar,
- Nefes alıp verme sıklaşır,
- Kalp atışları hızlanır,
- Kan basıncı artar,
- Vücut ve zihin “savaş ya da kaç” tepkisi için hazırdır.
Öfkenin Sağlığa Etkileri Neler Olabilir?
Doğru ifade edilmeyen öfkenin yol açtığı sağlığımızı etkileyen problemleri:
- Baş ağrıları
- Mide rahatsızlıkları
- Solunum problemleri,
- Cilt problemleri,
- Böbrek fonksiyonlarında problemler,
- Sinir sistemi rahatsızlıkları,
- Dolaşım sorunları
- Var olan fiziksel rahatsızlıkların kötüleşmesi,
- Duygusal rahatsızlıklar,
- İntihar olarak sayabiliriz.
Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır?
Öfkeyi doğru ifade etme becerisini kazanmaya “öfke kontrolü” denir. Öfke kontrolünde temel amaç; saldırganlıktan uzak, şiddet içermeyen, kişinin kendisine ve çevresindekilere zarar vermeyecek şekilde duygusunu ifade etme becerisini kazanmasıdır. Öfke kontrolünü öğreten pek çok yöntem vardır. Doğru yöntem kişiden kişiye değişir. Doğru yöntemi belirlerken; kişinin kendi kişiliğine, yaşam tarzına uygun olanı seçmesi ve seçtiği yöntemi uygularken günlük yaşamında fazladan sıkıntı hissetmemesi gerekir.
Öfkenizi Kontrol Etmeye Yönelik Öneriler
- Kendi öfkenizi tetikleyen durumları ve öfkenizin biçimini tanımlayın.
- Kendi kendinizi sakinleştirmeye yönelik egzersizleri düzenli olarak yapın.
- Derin nefes alın, nabız atışlarını ve nefesinizi kontrol altına alın.
- Kendinize, sizi sakinleştirecek cümleler söyleyin.
- Kendinizi, kontrol etme konusunda kararlı olun. Şiddete yönelik davranışları asla kabul edilebilir çözümler olarak değerlendirmeyin.
- Çevrenizdekileri, öfkelendiğinize dair bilgilendirin.
- Kendinize zaman tanıyın. Eğer mümkün ise kendinizi öfkeli olduğunuz ortamdan hemen uzaklaştırın ve sorunla ancak kontrolünüzü yeniden kazandığınızda uğraşın.
- Problemi açıklığa kavuşturmaya çalışın ve çözümü aramaya odaklanın.
- Bol bol gülün ve espri yeteneğinizi kullanın olaya yeni bir bakış açısı ve yeni bir çerçeve kazandırın.
- Kişisel saldırılara cevap vermeyin kişiselleştirmekten kaçının.
Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi olarak psikolojik destek hizmeti sağlamaktayız. Uzmanlarımızdan online veya yüz yüze terapi almak isterseniz 0531 500 57 09 ve 0533 051 58 82 numaraları telefonlardan bizlere ulaşabilirsiniz.
Özge ÇELEN
Sorumluluk Reddi: Söz konusu bu tür bilgiler Site’de yalnızca bilgilendirme amacıyla yayınlanmaktadır ve doktorunuz ya da eczacınızın tavsiyelerinin yerini almaz. Bu bilgiler hiçbir koşulda bir hastalığın veya fiziksel problemin tıbbi tanısını koymak için kullanılmamaktadır site üzerinden durumunuzla ilgili endişelerinizi ve sorularınızı sorabilirsiniz. Bununla birlikte her durumda doktorunuza ya da eczacınıza başvurmanız gerekir.
Uzmanlık alanları: Çocuk, Ergen, Yetişkin, Aile, Çift, Cinsel Terapi.
Okan Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü tam burslu kazandı. Psikoloji Bölümü’nü (%30 İngilizce) burslu okurken başarısı sayesinde Çift Anadal Programı’na kabul edilerek Sağlık Yönetimi Bölümü’nü de tamamladı.