Rorschach Mürekkep Testi

Rorschach Mürekkep Testi projektif testler ile ifade edilen geniş kapsamlı bir test grubunun bir parçasıdır.

Anlam ifade etmeyen uyarıcıların sunulması sonucu karşı tarafta testi yapan bireyin bu gösterilen ifadeleri yorumlaması istenmesi ile test bitiminde verilen cevaplara karşın bireyin, duygusal işleyişi yorumlanmaktadır.

Rorschach Mürekkep Testi eski zamanlarda insanların hayal güçlerini ölçmek için kullanılan basit bir test skalasında değerlendiriliyordu. Rorschach , mürekkep testini bu kadar önemli bir test seviyesine getirmesindeki ana etken , testin önemli bir konuda kullanılmış olmasındandır. Adından da anlaşılacağı gibi mürekkep testi, mürekkep damlacıklarının kağıda damlatılması sonucunda ortaya çıkan anlamsız görünen resimlerin ,daha farklı tarzda inceleyip farklı ifadelere dönüştürme amacı ile ölçümler gerçekleşmektedir. Mürekkep testi 3 veya 4 yaş üstünde olan kişilere yapılmaktadır.

Neden Biz?

Danışan, toplum ve eğitim odaklı çalışmalar yürüten multidisipliner bir merkez olan Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi Uzman Klinik Psikolog/Psikoterapist Fundem Ece tarafından kuruldu.

Danışmanlık ve psikoloji faaliyetlerimizle toplumun çekirdeğini oluşturan çocuk, genç ve yetişkin bireylere, çift ve ailelere destek sunuyoruz.

Randevu talepleriniz için bizimle WhatsApp butonları üzerinden veya doğrudan iletişime geçebilirsiniz.

👇

Nişantaşı Şubemiz

Pendik Şubemiz

Kadıköy Şubemiz

Mürekkep testinde , Rorschach yüzlerce mürekkep lekesini oluşturduktan sonra asıl ilk 10 mürekkep lekesi içine girecek listeyi belirlemek için belli deneme ve yanılmalar yapmıştır. Mürekkep damlatılmış kartlarda bir hayvana veya başka türdeki nesnelere benzetim gerçekleştirilmiştir. bu test çoğunlukla kişilik özelliklerimizi kestirebilmek için yapılmaktadır. Günümüz dünyasında bu testi genellikle psikolog , psikiyatr vb. ruh sağlığı alanında eğitim almış uzmanlar uygulamaktadır.

Rorschach Mürekkep Testinin Nitelikleri

Kartların boyutlandırılmasında 20*26 cm boyutlarında bir yapıdadır. Beyaz bir kart üstüne damlatılmış lekelerdir. Lekeler aslında ikiye katlanıp aynı görüntüden iki tane oluşturulması sonucu net bir leke elde edilir. Narcissus’un nehirde kendi yansımasına bakması ve sınır algısının ortaya konulması , mürekkep testinde ki gibi aynı şekildeki bir sınır ve birbirlerinin yansıması oluşmaktadır. Kartın 5’i siyah ve griden , 2 ‘si siyah , gri ve kırmızıdan , 3’ü ise çoklu renk örüntüsünde lekelerdir.

Uygulama 

  • Mürekkep testi bireysel bir şekilde her kişi için ayrı ayrı yapılmaktadır.
  • Testi yapan kişi ile teste tabi olan kişi aynı yöne doğru oturmaktadır.
  • Teste tabi olan kişi bir miktar ileride durur ve testi yapan kişi omuz üstünden kartları vermeye başlar.

Test iki aşamada gerçekleştirilmektedir.

  1. aşamada kartlar sırasıyla verilir ve testi çözen bireyin tepkileri gözlemlenmektedir. Bu aşama yansıtma olarak nitelendirilmektedir.
  2. aşamada testi çözen kişiye kartları tekrar göstererek ilk önce verdiği cevabı anımsaması beklenmektedir. Detaylı incelemelerde dikkat edilecek husus ise ; testi çözen kişinin hangi mürekkeplerde tepki verdiğinin gözlemlenmesidir ve bu incelemeden sonra gözlem yapan birey bir sonuca varmaktır. Bu aşamanın ise soruşturma olarak nitelendirilmektedir. Testte zaman faktörü yoktur ve yaklaşık 45-60 dakika arasında sürmektedir. Bu süre testi uygulayan  ile testi cevaplandıran kişi arasında yüksek korelasyon olduğunu da göstermektedir.

Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Nişantaşı Şubemiz

Pendik Şubemiz

Kadıköy Şubemiz

Kaynakça

  1. https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/72533/mod_resource/content/1/Rorschach%20-GE.pdf
  2. https://www.bilgiustam.com/rorschach-murekkep-testi-hakkinda-bilinmesi-gerekenler/ 

Sorumluluk Reddi: Söz konusu bu tür bilgiler Site’de yalnızca bilgilendirme amacıyla yayınlanmaktadır ve doktorunuz ya da eczacınızın tavsiyelerinin yerini almaz. Bu bilgiler hiçbir koşulda bir hastalığın veya fiziksel problemin tıbbi tanısını koymak için kullanılmamaktadır site üzerinden durumunuzla ilgili endişelerinizi ve sorularınızı sorabilirsiniz. Bununla birlikte her durumda doktorunuza ya da eczacınıza başvurmanız gerekir.