Depresyon iyileşme belirtileri

Depresyon bireyde süregelen üzüntü ve yaşama dair ilgi kaybına neden olan bir duygu durum bozukluğudur. Depresyon İyileşme Belirtileri, Bunun yanında depresyon, majör depresif bozukluk olarak da adlandırılmaktadır. Bir duygu durum bozukluğu olan depresyon, kişinin hayat kalitesinin düşmesine neden olan psikolojik bir hastalıktır. Kişinin, duygu ve düşüncelerinin yanı sıra davranışlarını da olumsuz yönde etkileyen depresyon, dünya çapında milyonlarca kişiyi etkilemektedir. Depresyon, ciddi bir sağlık problemi olmasına rağmen çoğunlukla hastanın kendisi ya da yakın çevresi tarafından fark edilmemektedir. Bu yüzden depresyonda olan kişi sürekli mutsuz ve üzüntü içinde yaşamak durumunda kalmaktadır. Evde ve iş yerindeki görevlerini yerine getirmek konusunda güçlük çekmektedir. Bu da kişinin daha da mutsuz ve umutsuz olmasına yol açmaktadır. Depresyon belirtileri duygusal olabileceği gibi fiziksel de olabilir. Kişinin gündelik yaşamını etkileyen karamsarlık, sosyal faaliyetlerden kaçınma, ilişkilerden kaçınma, hiçbir aktiviteden zevk alamama ve genel isteksizlik durumuna Depresyon İyileşme Belirtileri denir.

Neden Biz?

Danışan, toplum ve eğitim odaklı çalışmalar yürüten multidisipliner bir merkez olan Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi Uzman Klinik Psikolog/Psikoterapist Fundem Ece tarafından kuruldu.

Danışmanlık ve psikoloji faaliyetlerimizle toplumun çekirdeğini oluşturan çocuk, genç ve yetişkin bireylere, çift ve ailelere destek sunuyoruz.

Randevu talepleriniz için bizimle WhatsApp butonları üzerinden veya doğrudan iletişime geçebilirsiniz.

👇

Nişantaşı Şubemiz

Pendik Şubemiz

Kadıköy Şubemiz

Depresyon İyileşme Süreci

Depresyonun birçok farklı nedeni olabilmektedir. Depresyon İyileşme Belirtileri “Beyinde oluşan metabolik değişimler gibi bazı biyolojik faktörlerin yanı sıra psikolojik ve sosyal faktörler de depresyon oluşumunda rol oynar. Mevsim değişimleri, yaşanan olumsuzluklar, büyük acılar, sevilen bireylerin kaybedilmesi, uzun süren yas dönemi, ebeveynin depresyon hastası olması, aile problemleri, ayrılık, iş yaşamında yaşanan problemler, işten çıkarılmak gibi nedenler depresyona yol açabilir. Ayrıca kanser, multiple skleroz, (MS) epilepsi, aids gibi hastalıklar ve kullanılan bazı ilaçlar kişinin depresyona girmesine neden olabilir.” Bu etkenler kişiden kişiye farklı oranlarda depresyon hastalığının oluşumuna yol açabilir. Bazı kadınlar gebelik döneminde depresyona girebilir. Depresyonun doğum sonrasında da devam etmesi, postpartum depresyon ya da halk arasında yaygın olarak bilinen adıyla doğum sonrası depresyon olarak tanımlanmaktadır.

Depresyon iyileşme süreci

Depresyonun İyileşme Süreci

Depresyonun iyileşme belirtileri, tedavisi için kullanılan teknikler psikoterapi ve ilaç kullanımıdır. Düzenli olarak terapi gören ve ilaç kullanan bireylerde birkaç hafta içerisinde depresyon semptomlarında gerileme gözlemlenmektedir. Yaşanan olumlu değişimlerle birlikte kişinin duygu durumunda düzelmeler ve pozitif yönde iyileşmeler dışarıdan da fark edilebilir. Depresyonun en belirgin özelliği yaşamdan zevk almada azalma ve kötü ruh halidir. Depresyonda olan kişi karamsar, ümitsiz ve duygusal açıdan mutsuzdur. Sürekli olarak kendini yalnız ve hüzünlü hissetmektedir. Çevresine karşı ilgisi azalan kişi de huzursuzluk ve iç sıkıntısı gibi duygular çok fazla ön plana çıkmaktadır. Depresyon tedavi edilse bile ileriki dönemlerde tekrar edebilir. Depresyonda iyileşme iniş ve çıkışlarla gerçekleşmektedir. Engebeli bir yolda yürüyerek zirveye çıkmak gibi bir seyir izlemektedir. Tedavi ilk kez depresyon geçirenlerde en az altı ay sürdürülür, sonra kişinin durumuna göre sonlandırma planı yapılabilir. Birkaç kez depresyon geçiren hastalarda ise tedavinin koruyucu amaçlı daha uzun yıllar sürdürülmesi önerilmektedir. Depresyon tedavisi kişiye özeldir. Çünkü depresyon kişileri aynı şekilde etkilenmez. Bir kişi için işe yarayan tedavi başkası için işe yaramayabilir. Depresyon tedavisinde psikoterapi sıklıkla kullanılmaktadır. Orta ve şiddetli depresyon tedavilerinde ise antidepresan ilaçlar kullanılır. Psikoterapide, depresyonun ciddiyetine bağlı olarak, süreç birkaç hafta veya daha uzun da sürebilir. Ortalama 10 ile 15 seans sonrasında önemli gelişmeler elde edilir. Depresyonu tedavi etmek için en iyi yol tedavi seçenekleri hakkında bilgi sahibi olmak ve bunları ihtiyacı karşılayacak şekilde uyarlamak olacaktır. Bir tanı ya da tedaviden önce uzman bir hekimle görüşülmeli ve fiziki bir muayene de dahil olmak üzere ayrıntılı teşhis sürecinden geçilmelidir. Depresyonun tiroit problemi gibi tıbbi bir durumdan kaynaklanmadığına emin olmak için de kan testi yaptırılmalıdır. Durumu değerlendirmek, bir tanı koymak ve bir hareket planı belirlemek için spesifik semptomları, ailenin tıbbi geçmişini, çevresel faktörleri tespit etmek önemlidir. Depresyon da zihinsel bir rahatsızlık sayılmaktadır. Ancak tedavi edilebilmektedir. Depresyonlu kişilerin yaklaşık yüzde 85’i tedaviye olumlu yanıt vermektedir. Tedavi sonrasında neredeyse tüm hastalarda semptomların azaldığı ve yaşam kalitesinin arttığı gözlemlenir.

Depresyon iyileşme belirtileri

Depresyonun iyileşme belirtileri ise, doğru ve etkili bir tedavi süreci sonrası büyük bir oranda gözlemlenir duruma gelmektedir. Tedaviye erken başlamak yanıt alma süresini kısaltmaktadır. Depresyondaki iyileşme belirtileri, kişideki duygu durumların düzelmesi, hayata bakış açısının olumlu olarak değişmesi gibi belirtilerden bahsedilebilir.

· Uyku düzeni sağlanır.
· Daha çok mutlu olduğu ve sevdiği işlere yönelir.
· Motivasyonu artar.
· Kişi daha fazla sosyalleşmek ister.
· Sağlıklı beslenmeye daha fazla özen gösterir.
· Bakış açısı eskisine oranla çok daha fazla olumludur.
· Kişisel bakım ve temizliğine tekrar önem göstermeye başlar

Aybüke Tunay

Sorumluluk Reddi: Söz konusu bu tür bilgiler Site’de yalnızca bilgilendirme amacıyla yayınlanmaktadır ve doktorunuz ya da eczacınızın tavsiyelerinin yerini almaz. Bu bilgiler hiçbir koşulda bir hastalığın veya fiziksel problemin tıbbi tanısını koymak için kullanılmamaktadır site üzerinden durumunuzla ilgili endişelerinizi ve sorularınızı sorabilirsiniz. Bununla birlikte her durumda doktorunuza ya da eczacınıza başvurmanız gerekir.