İçindekiler
Panik atak, aniden ve beklenmedik bir ortamda başlayan şiddetli korku ve endişe nöbeti olarak tanımlanabilir.
Psikoloji disiplininde “panik bozukluk” olarak adlandırılan olgu, halk arasında bu şekilde bilinir.
Aniden, beklenmedik bir anda ortaya çıkan ataklar şeklinde ortaya çıkar ve bir anda tepe noktaya ulaşır.
Ataklar genel olarak 10 dakikadan daha az sürse de kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir.
Yakın döneme kadar yapılan araştırmalar, panik atağın %75 oranında kadınlarda görüldüğü ortaya konmuştur.
Eğer siz de panik atak yaşadığınızı düşünüyorsanız destek almak için yüz yüze veya whatsapp görüntülü konuşma üzerinden ücretsiz 15 dakikalık ön görüşme randevusu alabilirsiniz.
Neden Biz?
Danışan, toplum ve eğitim odaklı çalışmalar yürüten multidisipliner bir merkez olan Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi Uzman Klinik Psikolog/Psikoterapist Fundem Ece tarafından kuruldu.
Danışmanlık ve psikoloji faaliyetlerimizle toplumun çekirdeğini oluşturan çocuk, genç ve yetişkin bireylere, çift ve ailelere destek sunuyoruz.
Randevu talepleriniz için bizimle WhatsApp butonları üzerinden veya doğrudan iletişime geçebilirsiniz.
👇
Panik Olmak ve Panik Atak
Panik olmak ve panik atak yaşamak birbirinden farklıdır.
Panik, herkesin yaşayabileceği bir durum olarak karşımıza çıkar. Şiddetli bir olay yaşayınca ya da tehdit algılayınca panik olunması çok doğaldır.
Panik atakta ise, panik olmaktan farklı olarak herhangi bir tehdit ya da şiddetli bir olay olmadan aniden meydana gelir. Burada kişi kalp krizi geçiriyormuş gibi fiziksel rahatsızlıklar hisseder.
Genel olarak panik atağın belirtilerine bakıldığında ise; belirtiler iki grup şeklinde ele alınabilir.
Fiziksel ve zihinsel belirtiler olarak; iki gruba ayrılabilir.
Fiziksel gruba belirtiler olarak; nefes darlığı, kalp çarpıntısı, soluğun kesilmesi, göğüs ağrısı, titreme, terleme, baş dönmesi, bulantı, üşüme, ateş basması, karın ağrısı, el veya ayakta uyuşma olarak ele alınabilir.
Zihinsel belirtiler ise; kişi çevresine ve kendine yabancılaşma, kontrol kaybı hissetme, ölüm korkusu gibi belirtilerle karşılaşılmaktadır. Eğer bu belirtilerden 4 tanesi görülüyorsa; panik atak şüphesi vardır.
Panik Atak Sebepleri
Sebeplerini de incelerken 3 başlık altında toplayabiliriz; fiziksel, genetik ve hayattaki değişimler olarak.
İlk sebep grubu olan fiziksel hastalıklara bakıldığında; örneğin; kişide kansızlık, tiroid hastalıkları, kan şekeri düşmesi, şeker hastalığı ya da yüksek tansiyon varsa panik atak tetiklenebilir.
İkinci sebep grubu olan genetik faktörlere bakıldığında ise; beyin kimyasında gerçekleşen değişimler, travmalar ve sağlıkla ilgili akut durumlar neden olabilir.
Üçüncü sebep grubu olan hayattaki değimlerin nasıl tetiklendiğine bakıldığında ise; yaşanılan ayrlıklar, iş değişikliği, ani taşınmalar, ölümler panik atağı tetikleyici olabilir.
Panik atak insan hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. İşlevselliği ciddi ölçüde düşürür, kişinin aklı sürekli ”ne zaman atak yaşayacağım, ya atak yaşarsam” gibi işlevsiz düşüncelerde olduğundan, kişi odaklanmada sorun yaşar.
Panik atak; kalp krizi, depresyon, emboli ile karıştırılabilir. Bu nedenle hekimin dikkatli olması önemlidir. Panik atak tedavisi için; mutlaka bilişsel davranışçı terapi uygulayan bir klinik psikologtan terapi desteği alınması gerekmektedir.
Zaten gittiğiniz psikolog; ataklarınızı çok yoğun bulursa ve bu; terapi desteği almanıza engel oluyorsa o zaman bir psikiyatri uzmanına da yönlendirme yapıyor olacaktır.
Ancak asıl amacın ilaçsız bir şekilde kişinin kendisinin kontrol sağlaması gerektiği unutulmamalıdır.
Hangi Dönemlerde Panik Atak Görülür?
Yirmi yaşlardan sonra görülebiliyor ama genelde 25 – 45 yaş aralığında yaygın olduğunu söyleyebiliriz.
Panik Atak Belirtileri
- Kalp çarpıntısı
- Nefes darlığı
- Soluğun kesilmesi
- Terleme, titreme
- Buz kesmesi
- Göğüs ağrısı hissetme
- Baş dönmesi
- Mide ağrısı, karın ağrısı
- Elde ve ayakta uyuşmalar
- Kontrolü kaybediyorum hissiyatı
Bu semptomlardan en az dört tanesi varsa panik atak yaşayabilirsiniz. Bir uzmandan yardım almanızı öneririz.
Panik Atak Neden Oluyor?
- Öncelikle fiziksel hastalıkları başta sayabiliriz. (by pass ameliyatı olan biri için tekrar olursam, ölürsem diye endişelenmesi, tiroid, kan şekeri, yüksek tansiyon hastalarını da söyleyebiliriz)
- Genetik faktörler (ailede varsa diğer nesillere aktarılır, önceden yaşanan travmalar varsa)
- Görerek öğrenme
- Hayattaki değişimler (zorluklarla karşılaşıp baş edilemediğinde ataklar gün yüzüne çıkabilir, örneğin düzeninin bozulması)
- Yaşanılan bir travma da olabilir ( gözünün önünde yaşanan ölüm)
- Yaşanılan iş değişikliği (elinizde olmayan bir durumda)
- Evlilik (başka bir kişiyle yeni bir düzen kurmak ve sorumluluğun ağır gelmeye başlaması)
Panik Atak İnsan Yaşamını Nasıl Etkiler?
Kişinin yaşam kalitesini düşürüyor ve işlevselliğini bozuyor. Çünkü kişi “Ya atak geçirirsem”, “ Atak geldi mi geliyor mu” diye sürekli tetikte oluyor. Bu durum gerçekleştiğinde işi gücü bırakmak, ertelemek gerekebiliyor. Ana odaklanamayıp anın tadını kaçırmış olabiliyor. Bunlardan dolayı kişiyi maddi ve manevi açıdan ciddi zarar veren bir rahatsızlık olarak panik bozukluğu tanımlayabiliriz. (bknz: Erteleme Davranışı)
Panik Atak Başka Hastalıklarla Karıştırılmamalı
Fizyolojik bir durum varsa önce onun giderilmesi gerekiyor daha sonra psikolojik boyutuna yer verilmeli. Kalp kriziyle karıştırılabilir. Bu şekilde gelen bir kişiyi öncelikle bir kardiyoloji uzmanına yönlendirip gelen sonuçlara göre bir tedavi gerçekleştirilmeli.
Depresyonla da karıştırılabiliyor. Çünkü atak yaşamak istemeyen kişi kendini eve kapatabilir ve çıkmak isteyebilir. Korunaklı, güvenli ortamından çıkmak istemeyebilir ve yanlış tanı olarak algılanıp ilerlenebiliyor.
Panik Atak Tedavisi
İlk başlarda ilaç desteği gerekebiliyor. Psikolog ve psikiyatrist bağlantılı olarak ilerleniyor. Biraz da kişinin nasıl yaşadığı, kişinin size nasıl geldiğiyle ilgilide yönlendirmeler sağlanır.
Bilişsel davranışçı terapi alanında uzmanlığı olan bir psikologdan destek almak gerekiyor. Eğer yoğunluğu fazla olan ataklar oluyorsa o zaman bir psikiyatriste yönlendirme yapılabilir. Ancak kaygılar çok yoğun değilse kişiler terapiyi almaya istekliyse daha rahat ilerleme kaydedilebilir.
Panik bozukluk, panik atak rahatsızlığınız varsa Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi, doğru psikolog adresi. Psikolog randevu talebi için WhatsApp üzerinden asistanımıza ulaşabilir ve 15 dakikalık bir ücretsiz ön görüşme için merkezimizi ziyaret edebilirsiniz.
Sorumluluk Reddi: Söz konusu bu tür bilgiler Site’de yalnızca bilgilendirme amacıyla yayınlanmaktadır ve doktorunuz ya da eczacınızın tavsiyelerinin yerini almaz. Bu bilgiler hiçbir koşulda bir hastalığın veya fiziksel problemin tıbbi tanısını koymak için kullanılmamaktadır site üzerinden durumunuzla ilgili endişelerinizi ve sorularınızı sorabilirsiniz. Bununla birlikte her durumda doktorunuza ya da eczacınıza başvurmanız gerekir.
Uzmanlık alanları: Çocuk, Ergen, Yetişkin, Aile, Çift, Cinsel Terapi.
Okan Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü tam burslu kazandı. Psikoloji Bölümü’nü (%30 İngilizce) burslu okurken başarısı sayesinde Çift Anadal Programı’na kabul edilerek Sağlık Yönetimi Bölümü’nü de tamamladı.