Psikoloğa Gitmek

Psikoloğa neden gidilir? Psikolojinin tanımı genel olarak insan zihnini inceleyen bir bilimdir. Doğa bilimlerini de içine alır. Organizmanın gözlenebilen davranışlarını da inceler. Böylelikle bu bilim sadece insanların değil hayvanların davranışları üzerine de çalışır. Psikoloji bölümünün birçok alt alanları vardır. Karşılaştırmalı psikoloji, gelişim psikolojisi, Psikometrik psikoloji, Nöropsikoloji, sağlık Psikolojisi gibi 49 tane alt alanı vardır. Bunlardan ülkemizde en çok rağbet gören Klinik Psikoloji vardır. Kişinin zihinsel, davranışsal ve duygusal bozukluklarının değerlendirilmesi ve tanının konulması ve gerekli tedavinin yapılması klinik psikolojinin alanıdır. Psikoloğa gitmek isteyen kişiye ruh hastalıklarına kliniklerde teşhis konulmaktadır. Uygulamalı bir alandır. (bknz: psikoloğa gitmek sicile işler mi

Psikoloğa mı Gitmeliyim, Psikiyatriste mi ?

Psikiyatristler,  6 yıllık tıp fakültesinden eğitimini almış ve mezun olduktan sonra 4 yıllık psikiyatri uzmanlıklarını yapmış tıp doktorlarıdır.  İnsan fizyolojisine daha hâkim olurlar. Bu nedenle sorunlara daha çok tıpla ilgili çözümler üretmeyi tercih ederler. Başka bir deyişle ilaç ile tedavi yöntemini uygularlar. Psikiyatrist görüşmeleri genellikle 15-30 dakika arasındadır.

Eğer siz de psikoloğa gitmeyi düşünüyorsanız destek almak için yüz yüze veya whatsapp görüntülü konuşma üzerinden ücretsiz 15 dakikalık ön görüşme randevusu alabilirsiniz.

Neden Biz?

Danışan, toplum ve eğitim odaklı çalışmalar yürüten multidisipliner bir merkez olan Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi Uzman Klinik Psikolog/Psikoterapist Fundem Ece tarafından kuruldu.

Danışmanlık ve psikoloji faaliyetlerimizle toplumun çekirdeğini oluşturan çocuk, genç ve yetişkin bireylere, çift ve ailelere destek sunuyoruz.

Randevu talepleriniz için bizimle WhatsApp butonları üzerinden veya doğrudan iletişime geçebilirsiniz.

👇

Nişantaşı Şubemiz

Pendik Şubemiz

Kadıköy Şubemiz

Psikologlar, üniversitelerin Fen – Edebiyat fakültelerinden 4 yıllık lisans eğitimlerini psikoloji alanında yapmışlardır. Klinik Psikologlar ise psikoloji lisans eğitimlerinin ardından aldıkları 2 yıllık yüksek lisans eğitimlerini yine psikoloji alanında tamamlamış kişilerdir. İnsanın ruhsal, düşünsel ve davranışsal durumlarına daha çok hâkim olurlar. Bu nedenle medikal tedaviden ziyade ruhsal, davranışsal ve düşünsel çözümler üretirler. Psikolog görüşmeleri 50-60 dakika sürmektedir.

Psikolog  ve psikiyatristler çoğu zaman anlaşmalı olarak çalışmalarını yürütmektedir. Bunun nedeni ise her iki dalda hizmet veren bu uzmanların asıl görevinin, ruhsal alanda yapılan bilimsel araştırmaları takip ederek, bu araştırmalar doğrultusunda danışanına hizmet vermek olmasıdır. Psikologlar ve psikiyatristler gerekli gördükleri takdirde birbirlerine yönlendirmeler yapmakta ve duruma göre ilaç tedavisinin yanında psikoterapi ya da psikoterapinin yanında ilaç tedavisi ile tedaviyi desteklemektedirler. Yapılan son araştırmalara göre ilaç tedavisi hastalığın tedavisinde tek başına yeterli olmazken, psikoterapi ile de davranışların yeniden yapılanması sağlanmaktadır. Freud’a göre; terapi konuşarak yapılan tedavi biçimidir. Freud bu cevabıyla çok önemli bir ayrımın yapmıştır. Bu ayrım terapi ile ilaçlı tedavi arasındaki farktır.

Hem psikolog  hem de psikiyatri uzmanına giderken dikkat etmeniz gereken en önemli şey, güven ve gizlilik temelinde güçlü ve samimiyete dayalı kişilerarası ilişkiler etrafında bir yaklaşım sergilemeleridir.

Psikoloğa Gitmek

Psikoloğa Gitmek Sicile İşler ?

Psikoloğa gitmek sicile işler mi sorusuna önceki durumlara kıyasla büyük oranda halk arasında anlayışlar değişmiş ve psikolog tedavileri oldukça yaygınlaşmış olsa da hala olumsuz bakanlar bulunmaktadır. Halbuki psikologlar halk ve toplumun sağlığı için önemli görev alır. Psikoloğa gitmek damgalanmak değildir çünkü bu doğal yaşamın gerekliliğidir. Normal bir polikinliğe gitmek nasılsa aslında psikoloğa gitmek de böyledir ve bu durumda çekinilecek bir durum yoktur. Yapılan çalışmalar psikoloğa gitmedeki en önemli engellerin; kaygı ve kendisini damgalama korkusunu göstermektedir. 

Sicil denilen olgu, kişinin herhangi bir iş başvurusunda veya başka olaylarda resmi makamlardan aldığı adli sicil kaydıdır ve burada yasal olarak bir suça karışıp karışmadığına bakılır. Adli sicil kaydı, mahkemede hüküm giymiş Türk uyrukluların ve Türkiye’de suç işleyen yabancıların sicillerini içermektedir.

Bu durum tamamen suçla ilgilidir ve suç işleyen bireylerin işledikleri suç ve aldıkları ceza sicillerine işlenir. Psikoloğa gitmek sicile işler mi? Herhangi bir sorun yaşayan ve sonrasında tedavi olmak psikologdan destek alan kişinin durumu ile sicili arasında bir bağlantı kurulmaz.

Kanunda belirtildiği gibi adli sicil, suçlara ve mahkeme kararlarına ilişkin bilgileri içerir. Psikolojik destek almak ve hasta olmak hiçbir zaman suç olarak kabul edilemez. Bu nedenle psikolojik yardım almak için adli sicil kaydı yapılmamaktadır.

Psikoloğa Neden Gidilir ?

Psikoloğa gitmek için çok ağır bir ruhsal bozukluğa sahip olmanız gerekmiyor. Peki psikoloğa neden gidilir, hayatta herkesin çözemediği, çözmekte zorlandığı ve üzerine yük olan yaşamını zorlaştıran problemleri olabilir. Bazen insan duygularını yönetemez, hayattan keyif alamaz ve tek başına halledemeyeceğini düşünebilir. İşte tam bu noktada psikoloğa gitmek doğru bir karar olacaktır. Stres ve kaygı ile baş etmek, kendisini daha iyi tanımak isteyen herkes psikoloğa başvurabilir. Bunda bir sakınca yahut problemli bir durum yoktur. Yardım almak insanın en doğal hakkıdır ve gereklidir.

Psikoloğa neden gidilir? Duygu, düşünce veya davranışta her zamankine göre farklılıklar mevcutsa ya da duygusal açıdan kötü hissediliyorsa, uzun denebilecek bir süredir aynı şikayetler devam ediyorsa psikoloğa gidilmelidir. Bazı durumlarda yaşanılan sıkıntıların kronik bir hal alması ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Kişi kendini bir çıkmazın içinde hissediyorsa bir uzman desteğinin faydalı olabileceğinin farkında olması gerekmektedir.

  • Sosyal ilişkileriniz bozulduysa,
  • Keyif aldığınız şeyleri yapmaktan artık keyif almıyorsanız,
  • Korku ve kaygılarınız sürekli varsa,
  • Uyku düzeniniz değiştiyse,
  • Yeme sorunları yaşıyorsanız,
  • Sürekli yorgun hissediyorsanız,
  • Konsantrasyon problemleri yaşıyorsanız,
  • Sürekli olumsuz yaşantıları düşünüyorsanız,

 psikoloğa gitmek iyi bir fikir olacaktır. Bu konuda destek alabilmek için bizimle iletişime geçerek, 15 dakikalık ücretsiz bir ön görüşme talep edebilirsiniz. Bu ön görüşme ile birlikte kendinize uygun psikolog veya psikiyatrist ile sürecinize başlayabilirsiniz.

Nişantaşı Şubemiz

Pendik Şubemiz

Kadıköy Şubemiz

KAYNAKÇA:

http://sinemtasyaran.net/psikolog-mu-psikiyatrist-mi/

                                                                                                                                            

 MELİSA ÖZÇAKMAK

Sorumluluk Reddi: Söz konusu bu tür bilgiler Site’de yalnızca bilgilendirme amacıyla yayınlanmaktadır ve doktorunuz ya da eczacınızın tavsiyelerinin yerini almaz. Bu bilgiler hiçbir koşulda bir hastalığın veya fiziksel problemin tıbbi tanısını koymak için kullanılmamaktadır site üzerinden durumunuzla ilgili endişelerinizi ve sorularınızı sorabilirsiniz. Bununla birlikte her durumda doktorunuza ya da eczacınıza başvurmanız gerekir.