Psikanalist Kimdir

Psikanalistler, empati, saygı ve kararlılık ile psikanalitik teknikler aracılığı ile bireylerin bilinçaltında kalan duygularını ve düşüncelerini daha iyi anlamalarına yardımcı olarak hayatlarını daha manalı ve huzurlu kılmayı amaçlayan psikologlardır.

İlk psikanalist Sigmund Freud ve diğer önemli psikologlar hakkında daha fazla şey öğrenmek için Ünlü Psikologlar yazımızı okuyabilirsiniz.

Psikanalistler aynı zamanda araştırmacı, üniversitelerde öğretim görevlisi veya yazarlık gibi birçok farklı meslekler de edinebilirler.

Neden Biz?

Danışan, toplum ve eğitim odaklı çalışmalar yürüten multidisipliner bir merkez olan Dünya Danışmanlık ve Psikoloji Merkezi Uzman Klinik Psikolog/Psikoterapist Fundem Ece tarafından kuruldu.

Danışmanlık ve psikoloji faaliyetlerimizle toplumun çekirdeğini oluşturan çocuk, genç ve yetişkin bireylere, çift ve ailelere destek sunuyoruz.

Randevu talepleriniz için bizimle WhatsApp butonları üzerinden veya doğrudan iletişime geçebilirsiniz.

👇

Nişantaşı Şubemiz

Pendik Şubemiz

Kadıköy Şubemiz

Psikolog ve Psikanalist Arasındaki Fark Nedir?

Bu konuda yapılabilecek en direkt ayrım şudur: Psikolog, her türlü ruh ve mental sağlık uzmanlarını kapsayan genel ünvan iken, Psikanalistler, psikanaliz adını verdiğimiz bir çeşit psikoterapi üzerinde uzmanlaşmış psikologlardır.

Psikanalistler, Psikologlar ve Psikiyatristler kelimelerin benzerliğinden dolayı kolaylıkla karıştırılabilecek terimlerdir. Psikologlar ve Psikiyatristler arasındaki farklar hakkında daha fazla bilgi edinmek için Psikolog ve Psikiyatrist Ayrımı Önemli mi? yazımıza göz atın.

Psikanalist Kimdir?

Psikoloji ve Psikanalizin Amaçları Aynı Mıdır?

Kısa cevap, evet. İkisi de danışanların daha iyi hissetmesine yardımcı olmaya çalışırlar. Ancak seanstan seansa hedefleri ve danışanlarla işbirliği yapma metodları farklılık gösterir. Psikologlar;

  • Zorluklarla başetme stratejileri
  • İrrasyonel ve negatif düşünceleri yeniden yapılandırma yöntemleri
  • Başkalarıyla daha faydalı iletişim kurma konusunda ipuçları

verirken, Psikanalistler bireylerin kendileriyle nasıl ilişki kurduklarını ve neden bu şekilde kurduklarını keşfetmelerine yardımcı olurlar. Böylece bireyler duygularını, düşüncelerini ve isteklerini psikolojik bariyerleri aşarak daha yakından tanıyıp anlayabilirler.

Psikanaliz Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Psikanaliz Yapmak Koltukta Uzanmak Demektir

Hala bir çok psikanalist, kendileri danışanlarının görüş alanının dışında otururken, danışanlarından bir koltuğa uzanmalarını rica etmektedirler ancak bu trend giderek geçmişte kalmakta. Bu yöntemi hala tercih etmelerinin sebebi ise insanların direkt göz teması kurmadığı zamanlarda kişisel hayatlarından tecrübeleri ve duyguları paylaşmaya daha yatkın olacakları düşüncesidir.

Psikanaliz, Haftada 5 Kere Ömür Boyu Devam Eder

Psikanaliz sürecinin, Bilişsel Davranışçı Terapi’den (BDT) genelde daha uzun sürdüğü doğrudur. Bunun sebebi ise BDT semptomlar ve davranışlar üzerine yoğunlaşırken psikanaliz danışanın kendisini daha yakından tanımasını hedefler. Ek olarak, bütün terapatik yaklaşımlar gibi psikanalizde de haftalık seans sayısı, hastanın ihtiyacına göre belirlenir ve terapinin sonlandırılması da tedavi sürecinin doğal bir parçasıdır.

Psikanalistler Geçmişle Takıntılıdır

‘Çocukluğunuza inelim’ medyada sıkça duyduğumuz ikonik bir psikanalist cümlesidir. Ancak psikanalistlerin, tabir caize ise, asıl ‘takıntılı’ olduğu nokta bilinçaltıdır.

Psikanalistlerle çalışan danışmanların geçmişleri hakkında konuşması epey yaygındır fakat bunun asıl gayesi danışanın günümüzdeki tecrübelerini daha iyi anlamaktır.

Özetleyecek olursak psikanalistler, psikanaliz metotlarını üzerinde uzmanlaşmış ve danışanlarına bu yolla yardımcı olan psikologlardır.

Tüm psikolojik rahatsızlıklar için uzman psikolog kadromuza ulaşabilirsiniz.

Nişantaşı Şubemiz

Pendik Şubemiz

Kadıköy Şubemiz

Yuşa Algur

Kaynaklar:

https://www.noodle.com/articles/what-is-the-difference-between-a-psychologist-and-a-psychoanalyst

Sorumluluk Reddi: Söz konusu bu tür bilgiler Site’de yalnızca bilgilendirme amacıyla yayınlanmaktadır ve doktorunuz ya da eczacınızın tavsiyelerinin yerini almaz. Bu bilgiler hiçbir koşulda bir hastalığın veya fiziksel problemin tıbbi tanısını koymak için kullanılmamaktadır site üzerinden durumunuzla ilgili endişelerinizi ve sorularınızı sorabilirsiniz. Bununla birlikte her durumda doktorunuza ya da eczacınıza başvurmanız gerekir.